Lov|Triki & nasveti

Idealen komplet opreme za lov v visokogorju

Idealen komplet opreme za lov v visokogorju

Vsak način lova je svojevrsten in zahteva določena znanja, izkušnje in predpriprave. Le redko kateri način lova pa se po svoji zahtevnosti in fizičnih naporih lahko meri z lovom v visokogorju. To je lov, ki omogoča najlepše razglede, čarobne poglede na doline, reke in planine, istočasno pa je zanj potrebno biti v odlični fizični pripravljenosti in kondiciji, sicer bomo prikrajšani za užitke, ki jih planine ponujajo.

Kadar lovimo v visokogorju, smo običajno precej odmaknjeni od udobja, ki ga ponuja mesto z vsemi svojimi trgovskimi centri, zaradi česar je lov potrebno predhodno skrbno načrtovati in s seboj vzeti vso potrebno opremo, saj se ne bomo mogli kar mimogrede vrniti po nekaj, kar je pomotoma ostalo doma.

Osnovna oprema

ki ne sme manjkati, kadar se nahajamo v visokogorju:

 • rezervna oblačila (majica ali dve, nepremočljiv vrhnji sloj, nogavice, kapa in rokavice),
 • obliži in osnovna prva pomoč,
 • hrana in pijača.

Specifična oprema

ki je potrebna v odvisnosti od letnega časa:

 • sončna krema poleti in
 • cepin ter dereze pozimi.

Priporočljiva dodatna oprema

 • fotoaparat,
 • kompas ali drug navigacijski pripomoček,
 • vsestransko uporaben nož,
 • vžigalnik, vžigalice ali kresilo,
 • vrv,
 • sončna očala z UV zaščito.

Brez nahrbtnika torej ne bo šlo. Priporočam specifične nahrbtnike, ki omogočajo prenos uplenjene divjadi, tako nam plen v nevarnih in skalnatih predelih ne bo opletal na vse strani, kar nenazadnje vpliva na našo lastno varnost med gibanjem po zahtevnem terenu. Sam uporabljam nahrbtnik Beretta M.O.L.L.E., ki pa je zaradi svoje velike prostornine (65 litrov) včasih precej nepraktičen, zaradi česar mi je zmeraj bolj všeč slovenski nahrbtnik šivalnice Rauter – model Gore.

Ko smo pripravili vse pripomočke, na katere bi moral misliti vsak planinec, nastopi trenutek, ko preidemo k izbiri lovske opreme.

OBLAČILA IN OBUTEV

Poskrbimo, da bodo oblačila, v katerih bomo hodili, temu primerna. S tem imam v mislih predvsem zračnost in udobje med hojo. Veter je v planinah skoraj stalen sopotnik, zato naj bodo oblačila odporna na veter. V pomoč nam bodo tudi aktivne majice in hitro sušeče perilo, saj nas po večini čakajo zahtevni vzponi in napori, med kateri se bomo dodobra oznojili, običajno večkrat. Pred lovom se prepričajmo, da imamo zares ustrezno pohodniško obutev, ki bo varovala gležnje, v kateri nam je udobno in je tudi prave velikosti, v nasprotnem primeru se lahko pripeti, da se bo lov sprevrgel v nočno moro. Na slovenskih tleh v planinski obutvi prednjačita domača proizvajalca Alpina ter Planika.

OROŽJE

Za visokogorski lov je izjemno pomembno, da je orožje (skupaj z montažnimi elementi, strelno optiko in izbranim strelivom) predvsem natančno. Večina strelov v visokogorju je povezana z velikimi razdalji, zato moramo biti v svojo opremo zares prepričani in se nanjo zanesti. Nekoliko več pozornosti je pred nakupom puške vredno posvetiti sprožilnemu mehanizmu, saj je ta velikokrat eden izmed ključnih dejavnikov glede natančnosti oddanega strela. V zadnjem obdobju se naprožila umikajo iz prodaje nekaterih najznamenitejših proizvajalcev orožja, se pa ti trudijo izdelati čim boljše direktne sprožilce z relativno majhnimi (ali nastavljivimi) silami proženja, kar nam je lahko v precejšnjo pomoč pri strelu. Čeravno trendi kažejo, da so na trgu glede na prodajo najbolj zanimive repetirne risanice pa verjamem, da bodo gorski lovci z nekoliko bolj prefinjenim okusom še naprej prepoznali lepoto in kazali zanimanje za enocevne prelamače z risano cevjo. To so puške, ki so zaradi svoje enostavne konstrukcije, pregovorne natančnosti in izjemno majhne mase primerne za potepe po gorah, kjer po večurni hoji šteje vsak na opremi prihranjen gram mase. Saj je že en strel dovolj in največkrat tisti, ki šteje, mar ne?

Zaradi strelov na večjih razdaljah se v visokogorju uporabljajo tudi t.i. bipodi oziroma strelne nogice, ki nam omogočajo stabilnost in posledično večjo natančnost pri strelu. V zadnjem času prednjačijo karbonske zaradi svoje majhne mase. V kolikor ima puška nameščene nogice in na zadnjem delu puške (kopitu) za naslon uporabimo še nahrbtnik, zloženo jakno ali namensko vrečko oziroma naslon v obliki črke V, smo precej povečali možnosti za zanesljiv strel.

Popularni kalibri, ki se uporabljajo v visokogorju, so tisti s položno krivuljo leta (radi jim rečemo tudi razantni kalibri), kar običajno pomeni manjši premer krogle in nekoliko močnejšo polnitev ter s tem povezano višjo hitrost krogle. Kalibri za lov visokogorju namreč redko presegajo 7 milimetrov.

OPTIČNI PRIPOMOČKI

Nujno orodje, brez katerega ne moremo storiti prav veliko, je daljnogled. Z njim bomo prečesavali pokrajino, iskali spremembe, premike in nenazadnje – plen. To je najosnovnejši optični pripomoček, ki je predpogoj za lov visokogorju. Velikokrat daljnogled pripomore, da divjad najdemo, jo v grobem ocenimo, za natančno oceno pa žal ne zadošča. Zaradi razdalj so potrebe po večjih povečavah večkrat pravilo, kakor izjema.

Spektiv je odgovor na težave, ki jih imamo pri ocenjevanju divjadi na velikih razdaljah. Spektiv je koristen, saj bomo divjad opazovali na razdalji, ob kateri se ne bo vznemirila oziroma nas največkrat niti ne bo opazila, mi pa bomo imeli čas, da se prepričamo, kaj želimo upleniti. Pravilna ocena je ključ do trajnostnega gospodarjenja z divjadjo in prav je, da se pred strelom zmeraj prepričamo in odločimo v skladu s smernicami ter svojo vestjo. Spektiv nam bo pri tem v izjemno pomoč. Popularni spektivi za lov v visokogorju so raztegljivi spektivi, v kolikor pa se odločimo za tistega s fiksnim ohišjem, se priporočajo spektivi s premerom leče 65 mm ali manj. Večji so za prenašanje običajno pretežki in manj praktični. Sam sem se odločil za okular v ravni, isti liniji z objektivom, saj se mi zdi, da z njim po prvem pregledu z daljnogledom hitreje najdem divjad. Slabost, ki jo ima takšen tip okularja, je v tem, da je v hrib z njim običajno težje gledati, v kolikor s seboj ne nosimo še stojala (pripraviti moramo podlogo oz. naslon, ki bo dovolj dvignjena od podlage, da bomo vanj sploh lahko gledali).

V planinah so razdalje velike in možnosti, da se bomo divjadi približali na majhno razdaljo, razmeroma majhne. Nepogrešljiv optični pripomoček, ki je v visokogorju še kako koristen, je laserski daljinomer. Le z njim bomo lahko natančno ocenili razdaljo in se pripravili na morebiten strel. Priporočam takšnega, ki zna upoštevati tudi naklon in nam izpisati obe razdalji: dejansko in horizontalno, ki je ključna za natančen strel. Večina daljinomerov je samostojnih in predstavljajo ločen pripomoček, zelo uporabni pa so tudi takšni, ki so vgrajeni v dvogled ali strelni daljnogled. Prednost je predvsem v tem, da s seboj ne bo potrebno nositi še dodatnega kosa opreme. Pri strelnem daljnogledu pomeni vgrajen laserski daljinomer še določeno prednost: ni potrebno odmikati glave od cilja in menjavati pripomočkov. Med merjenjem na divjad lahko s pritiskom na gumb istočasno izmerimo še razdaljo brez odmikanja oči s cilja.

Strelni daljnogled, ki je montiran na puški in je nekako predpogoj za uspešen lov, naj ima dovolj veliko območje povečave, zaradi nekoliko večjih razdalj so priporočene tudi nekoliko višje povečave, kakor pri ostalih načinih lova. Svetlost in premer objektiva sta v gorah nekako v ozadju, saj se za lov v mraku in malo pred nočjo nekako neradi odločimo zaradi zahtevnega iskanja in potrebnega časa, da po strelu poiščemo in se približamo uplenjeni divjadi. To pomeni, da objektivi s premerom 56 mm običajno ne pridejo do izraza oz. so nam v gorah bolj v napoto, kot kaj drugega. Neredki so namreč primeri v visokogorju, ko lovec po oddanem strelu porabi tudi več ur, da se prebije do uplenjene divjadi, saj zna biti teren v gorah neizprosen, zahteven in lovcu nenaklonjen. Tudi to je razlog, da so bolj popularni strelni daljnogledi tisti s premerom objektiva 42 ali 50 mm (ter vsemi vmesnimi vrednostmi). Na strelnih daljnogledih so v današnjem času za lov v gorah izjemno uporabne tovarniške balistične kupole, s katerimi si pomagamo dosegati natančnost strela pri različnih razdaljah. Zaradi različnih in predvsem velikih razdalj med strelnim daljnogledom in divjadjo se priporoča, da ima strelni daljnogled tudi možnost nastavljanja paralakse. To je eden izmed pogojev za zanesljiv in natančen strel na večji razdalji. Trenutno tehnični vrhunec strelne optike za lov visokogorju predstavlja toliko opevani strelni daljnogled dS renomiranega avstrijskega proizvajalca Swarovski.

Moja najljubša kombinacija, ki jo uporabljam za lov v visokogorju, sestoji iz naslednje opreme: Merkel K3 Extrem, Innomount montažni element, Kahles CSX 2.5-10×50, Swarovski Habicht 7×42 GA, Zeiss Dialyt 18-45×65 in Leica Rangemaster CRF 1000-R.

Za Puškarstvo Vute – Renato BRODAR

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja