Tekmovanja

Lovski strelski dnevi – Pragersko 2018

Lovski strelski dnevi 2018 bodo potekali od 6. do 8. septembra 2018 v strelskem centru Gaj na Pragerskem potekali Lovski strelski dnevi. Puškarstvo Vute se bo tam predstavilo s svojo ponudbo izdelkov in storitev.

V okviru sejma vam bomo predstavili oblačila vrhunske švedske znamke Fjallraven. Potekal bo tudi praktičen prikaz nege teh oblačil in nanosa voska, s katerim naredimo oblačilo vodoodbojno.

Zainteresirani bodo lahko tudi preizkusili izbrane kose orožja in sicer:

Blaser R8 Professional Success

Verjamem, da je vsak, ki ga vsaj malo zanima lov, že gotovo slišal za nemško znamko orožja Blaser. Ta trenutno predstavlja vrh tehnologije in kvalitete lovskega orožja. Njihov asortiman izdelkov zajema repetirne puške, prelamače, večcevne puške in šibrenice. Poleg tega ponujajo tudi širok izbor opreme in oblačil za lov ali prosti čas.

R8 je model, ki pomeni repetirno puško z risano cevjo. Ta ima premovlečni sistem, ki zaradi edinstvene zasnove omogoča, da je dolžina orožja (in s tem tudi teža) v celoti manjša. Pri tem pa se ne izgubi na kvaliteti in natančnosti. Nabojnik je namreč nad sprožilnim mehanizmom. Na tak način je puška krajša za celotno dolžino, ki pri klasičnih repetirnih puškah pripada ohišju zaklepa (tam kjer se pri repetiranju izvrže porabljen tulec in pobere nov naboj).

Blaser svoje orožje poimenuje dokaj logično in tudi model Professional Success ni izjema. Professional pri Blaserju pomeni da je kopito orožja plastično, Success pa predstavlja pištolski thumbhole ročaj.

Orožje je zelo konfigurabilno in si ga lahko skoraj v celoti sestavite po želji. Omembe vreden je sprožilni mehanizem razvit pri Blaserju ki so ga poimenovali ATZL. Tam je mogoče enostavno, s prestavitvijo jezička na sistemu, nastavljati težo proženja brez uporabe orodja.

Glede na to, da gre za orožje višjega kvalitetnega in cenovnega razreda, je osnovni model ocenjen na okrog 3450€. Cena se seveda z željami uporabnika spreminja.

Testna konfiguracija: Blaser R8 Professional Success, 308Win z nameščeno optiko Swarovski Z8i 2.3-18×56 P

[envira-gallery id=”9463″]


Anschutz 64 MPR

Naslednja v vrsti pušk, ki se jo bo dalo preizkusiti, prihaja iz tovarne Anschutz iz Ulma v Nemčiji. Ta je najbolj poznana kot ena izmed vodilnih proizvajalcev orožja za biatlon.

Gre za model malokalibrske puške Anschutz 64 MPR. Govorimo o repetirni puški z risano cevjo v kalibru 22LR. Ime MPR je kratica za Multi Purpose Rifle, kar lahko prevedemo kot večnamenska puška.

Zaradi natančnosti in športnega značaja (kot se za proizvajalca kot je Anschutz tudi spodobi) je puška priljubljena med športnimi strelci. Dizajn z lesenim kopitom pa spominja na lovsko puško in jo brez težav lahko uporabljajo tudi lovci. Kot že ime pove.. večnamenska puška

Kopito je leseno, tipa beavertail (širok kopišček za lažji prijem) z gumirano kapo. Na kopiščku je vgrajena UIT šina (letev), kamor lahko pritrdite utež za spreminjanje težišča, nogice za naslon ali pa se uporabi za pritrjevanje pasu. Služi kot odlična podlaga za odebeljeno jekleno, brunirano cev tovarniško poimenovano heavy barrel. Cev je dolžine 646 mm s premerom na ustju 24 mm. Proženje je športno in v celoti nastavljivo. Velja za eno izmed boljših na trgu. V celoti nastavljivo pomeni, da se ga da nastaviti kot two-stage (dvo-stopenjsko – s kolenom pred sprožitvjo) ali kot single-stage (proženje brez kolena). Nastavitev teže proženja seveda ni vprašanje, nastavljivo je od 175g – 450g. Tovarniško je nastavljeno na 180g. Puška ima priložen 5 strelni nabojnik. Če vam je to premalo, se da dodatno dokupiti tudi 10 strelni. Je brez mehanskih merkov, ima pa tovarniško pripravljeno letev 11mm za namestitev optike.

Puška je v takšni obliki kot je opisano zgoraj (ni je mogoče prilagajati) na voljo za 1220€.

Testna konfiguracija: Anschutz 64 MPR kal. 22LR + optika Delta Optical Titanium 6-24×42 AO

[envira-gallery id=”9467″]


Bergara B14 HMR

Španska puška Bergara B14 HMR. HMR pomeni kratico Hunting and Match Rifle (lovska športna puška)

Bergara B14 HMR ima plastično kopitu v granitnem peščenem vzorcu. Vanj je vgrajeno posebno ogrodje, ki je plod lastnega razvoja podjetja Bergara in služi za doseganje večje natančnosti. Kopito ima možnost nastavitve ličnice po višini, dolžina kopita je nastavljiva s pomočjo priloženih distančnikov.

Cev je brunirana in prosto plavajoča. Bergara je že izkušen igralec pri izdelavi cevi, kar se pri tej puški zagotovo pozna. Podjetje za vse B14 modele zagotavlja grupe do 1 MOA.
Poleg preverjeno odličnih Bergarinih cevi, puško dopolnjuje gladko tekoč zaklep. Na zaklepu je ekstraktor tipa Sako, njegov konično oblikovan nos pa skrbi za gladkejše delovanje. Teža proženja je nastavljiva in tovarniško nastavljena na približno 1,4 kg.

Orožje je nekakšna mešanica med lovsko in športno puško, kar nam pove že ime. Puška je v celoti izdelana v Španiji in zagotavlja kakovost in zmogljivost, ki je v tem cenovnem razredu v vrhu.

Na vrhu zaklepišča so pripravljene luknje za namestitev montaže. Mehanskih merkov pri modelu HMR ni.

Orožje ima 5-strelni AICS združljiv snemljiv nabojnik in je že opremljeno z jermenicami.

Puška

Testna konfiguracija: Bergara B14 HMR kal 308Win + Sightron SIIISS 8-24×56

[envira-gallery id=”9455″]


Steyr Mannlicher CL II SX

Gre za repetirno puško z risano cevjo, namenjeno lovu, ki ponuja ogromno možnosti konfiguracije po izbiri lovca. Kratica SX v imenu pomeni, da ima puška plastično kopito, temno zelene barve v kombinaciji s črno. Barve kopita ni mogoče spreminjati. Steyr Mannlicher ponuja pester izbor popularnih kalibrov, v kombinaciji z različnimi dolžinami in izvedbami cevi. Paziti je potrebno samo, da nekateri kalibri z določeno izvedbo niso na voljo.

IZVEDBE
Pri Steyr Mannlicher CL II SX lahko glede na izvedbo izbiramo med:
– Halfstock (Halbschaft) Standard – standarden model
– Halfstock (Halbschaft) Magnum – standard v magnum kalibru
– Stainless – svetla cev iz nerjavečega jekla
– Semi Weight – skrajšana varmint brunirana cev
– Mountain (Goiserer) – skrajšana cev

OPIS
– Sistem je pri modelih CL II in CL II SX enak. Za varnost poskrbi tristopenjska varovalka, ki zaklene sprožilec, ročico zaklepa, in udarno iglo.
– Nabojnik je odstranljiv 4 strelni, razen v primeru magnum kalibra, kjer lahko v nabojnik spravimo 3 naboje.
– Proženje je tovarniško s francoskim naprožilom, vendar je po dogovoru možnost dobiti puško tudi z direktnim proženjem. Teža proženja je pri direktnem proženju nastavljiva.
– Puška v osnovi nima mehanskih merkov, vendar z doplačilom na cev namestijo tudi te.
– Cevi so dolžine od 508 mm do 635 mm (odvisno od izvedbe). Teža puške je od 3.3 kg do 3.6 kg.

Cena najcenejšega modela se začne pri 1640€ in se spreminja glede na konfiguracijo.

Testna konfiguracija: Steyr Mannlicher CL II SX Halbschaft, kal. 308Win + Kahles Helia 3 3-9×42 4A

[envira-gallery id=”9459″]


Blaser F16

Poleg že naštetih repetirnih pušk, boste na Pragerskem lahko testirali tudi šibrenico Blaser F16. Podjetje Blaser iz Nemčije poleg ostalega orožja izdeluje tudi zelo kavalitetne trap ali lovske šibrene puške. Ena izmed njih je Blaser F16.
Ta šibrenica v osnovi prihaja v dveh verzijah in sicer F16 Game, ki je namenjena lovcem in F16 Sporting, katero uporabljajo športni strelci. Razlika med njima je, da je lovski model krajši in lažji (dolžina cevi 71 cm ali 76 cm) ter ima muho v srebrni barvi. Model Sporting pa ima cevi daljše (76 cm ali 81 cm) in muho v rdeči barvi.
Kot je pri podjetju Blaser navada je model F16 podobno kot R8 konfigurabilen po željah uporabnika.

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja