Lov | Lovska oprema

Lovske hlače

Lovske hlače, kaj izbrati?

Morda se sliši enostavno, vendar ni. Trg ponuja obilo različnih izdelkov, ki jih je med seboj skoraj nemogoče primerjati, saj nimajo skupnega veliko več od pojmovanja – »hlače«. Vsake hlače služijo določenemu namenu, prav tako pa so namenjene točno določeni ciljni skupini kupcev.

Več možnosti

Zgoraj zapisano lahko enostavno pojasnimo z nekaj vsakdanjimi primeri. Vsak lovec mora namreč pred nakupom najprej razmisliti, s kakšnim namenom si kupuje lovske hlače. Kdor bo hlače uporabljal za čakanje na lovskih opazovalnicah v hladnih zimskih nočeh, bo iskal predvsem tople, podložene in udobne hlače. Drugi, ki jih muhavost vremena ne zadrži doma in se raje odločajo za lov na zalaz (t.i. pirš), potrebujejo nepremočljive hlače. Te morajo poleg nepremočljivosti biti med hojo tudi kar se da neslišne. Združitev teh dveh lastnosti se velikokrat izkaže za zahteven izziv. Običajno ti dve lastnosti omejita izbor na le nekaj blagovnih znamk višjega cenovnega razreda. Tam je v podjetju na voljo znanje, ob tem pa morajo v proizvodnji uporabljati tudi dovolj kakovostne materiale. Spet tretji, ki so aktivni v gorskih loviščih, bodo hvaležni elastičnim materialom, ki jih ne omejujejo pri gibanju v zahtevnih delih njihovih lovišč. Zahtevnejši uporabniki si velikokrat pomagajo s tehničnimi podatki, na podlagi katerih se da o oblačilih veliko razbrati in presoditi, ali zadoščajo našim zahtevam ali ne. Med takšne podatke zagotovo sodita najprej dihanje, ki je podatek izražen v gramih in nam pove, koliko vodne pare v gramih preide na kvadratni meter tkanine od od znotraj ven v določenem času. Druga stvar je nepremočljivost, ki se izraža v milimetrih vodnega stolpca in nam pove, koliko vode še prenese material, preden ta prodre skozenj.

V nadaljevanju sledi predstavitev in opis petih povsem različnih izdelkov. Med njimi bi za vsakega od njih lahko rekli, da gre za »najboljšo izbiro« glede na namen uporabe. Namen je seznanitev uporabnika z možnostjo izbire. S pomočjo tega bo le-ta sam prišel do odločitve, kakšne hlače bodo glede na njegove želje in pričakovanja izpolnile zahteve ob naslednjem nakupu lovskih hlač.

ALP JAGD – Jagd Jeans

Univerzalne, splošno uporabne lovske hlače, namenjene vsakodnevni uporabi. Najbolj primerne so za nošenje od pomladi do jeseni. Odlične tudi v kombinaciji s termo perilom v nekoliko hladnejših dneh saj niso podložene. Hlače so narejene iz bombaža (vendar so tudi odporne in trpežne), zaradi česar so izjemno udobne, prav tako med hojo ne oddajajo zvokov, kar jih naredi uporabne za celo kopico lovskih dejavnosti in opravil. Vzrok, da jih veliko lovcev zares uporablja tudi pri raznoraznih opravilih, se skriva predvsem v njihovi ugodni ceni. Njihova najopaznejša slabost je izguba barve ob rednem pranju, saj v primerjavi z ostalimi izdelki iz tega prispevka začnejo relativno hitro bledeti. Hlače niso vodoodporne in posledično hitro premočijo.

 

Hlače Alp Jagd - Jagd Jeans

CENA: 35€ z 22 % DDV.

PINEWOOD Wildmark Stretch

Lovske hlače, ki so med vsemi predstavljenimi najbolj udobne za hojo (tudi po najzahtevnejših terenih) in zelo primerne za fizično napornejše aktivnosti. Razlogov za to je več. Vredno pa je izpostaviti tiste najpomembnejše: hlače se izjemno hitro sušijo, raztegljive so v vse 4 smeri (popolnoma raztegljive so tudi v pasu), obenem pa dihajo, zaradi česar je uporaba še toliko bolj prijetna. Notranjost ni podložena, kar pomeni, da je uporaba v hladnejših dneh v kombinaciji s termo perilom. Žepi z zadrgo zagotavljajo varnost shranjevanja vrednejših predmetov, na kolenih in zadnjici pa so tudi dodatno ojačane. Obseg hlačnic na spodnjem lahko nastavljamo z vgrajenim trakom in zadrgo. Tako jih popolnoma prilagodimo naši obutvi in načinu uporabe. Pinewoodov »Bionic Finish™« jih odlikuje tudi v smislu odbijanja vode in umazanije. Žal hlače niso neslišne, temveč ob drgnjenju ene hlačnice ob drugo oddajajo precej šumov. Hlače so v hrbtnem delu povišane, zaradi česar nam je udobno tudi pri sedenju ali sklanjanju.

hlače Pinewood Wildmark

CENA: 109€ z 22 % DDV.

PINEWOOD Hunter Pro Xtreme

Vzdržljive, podložene lovske hlače, namenjene uporabi v nekoliko hladnejših dneh. Zaradi membrane v notranjosti pa kljub temu še zmeraj precej dobro dihajo. Hlače so narejene iz 100 % poliestra, so odporne na veter, odvajajo 14.000 g/m2 vlage v 24h in so nepremočljive z vodnim stolpcem >10.000 mm. To pomeni, da boste z njimi pripravljeni na zahtevnejše vremenske pogoje. V ta namen so na izpostavljenih zadrgah uporabljeni varjeni šivi. V predelu kolen sta na straneh zadrgi, namenjene prezračevanju med nošenjem, kar se izkaže kot zelo koristno. Tudi te hlače lahko obravnavamo kot univerzalne, saj niso pretirano tople in namenjene najhladnejšim dnem. Drugače česar bi nam bilo v njih v ostalih letnih časih prevroče. Tudi na tem modelu hlač lahko obseg hlačnic na dnu nastavljamo s trakom. V žepu je tudi pred pripravljena elastika za pritrjevanje nabojev, da med hojo ne bi opletali in rožljali. Hlače med nošenjem šumijo manj od prej opisanih Pinewood Wildmark Stretch.

lovske hlače pinewood hunter pro xtreme

CENA: 169 € z 22 % DDV.

BLASER Argali Light

Izjemno lahke in na otip zelo prijetne lovske hlače, ki se zdijo univerzalne, saj odlično služijo v prehodnih obdobjih, kakor tudi v hladnejših dneh (v zimskih razmerah je odlična kombinacija s termo perilom). Možno je gibanje v tišini, saj material ob gibanju ne povzroča šuma. Sestava: 55% poliamid, 45% poliester. TeflonEcoElite™ sloj omogoča nepremočljivost in odbojnost na veter. Na notranjem delu hlač je Rambrane membrana, ki omogoča dihanje in prijetno nošenje. Osebno menim, da je ta membrana bistveno bolj dodelana in udobna za uporabo od prej omenjene Pinewood-ove. Ta na goli koži hitreje povzroči potenje in posledično neudobje. Blaser Argali Light so na voljo v le eni barvi (rjavi melanž), ki se precej razlikuje od ostalih, saj nekoliko izstopa, vendar je po svoje izredno zanimiva.

Hlače Blaser Argali light

CENA: 235,40€ z 22 % DDV.

FJÄLLRÄVEN Brenner Pro Winter

Tople in trpežne zimske hlače z ustrezno podlogo, ki za razliko od ostalih zaradi namena zračnosti ne temeljijo na tekstilni membrani. Proizvajalec jih oglašuje kot hitro sušeče, nepremočljive z vodnim stolpcem 7.000 mm, dihajo (7.000 g/m2 vlage v 24h) in so odporne na veter. Izdelane so iz njihovega znamenitega G-1000 materiala, ki je kombinacija organskega bombaža in recikliranega poliestra. Za impregnacijo lahko skrbimo sami z ustreznim voskom Greenland Wax istega proizvajalca. Postopek je sledeč: vosek nanašamo po hlačah z enakomernimi, daljšimi potegi v isti smeri, na izpostavljenih predelih lahko tudi večkrat. Nato pa vso povoskano površino ogrejemo z likalnikom na nižji temperaturi ali s sušilnikom za las. Vosek se začne topiti že pri 55 – 60 °C. Zanimivo je, da ob pravilnem impregniranju hlače ohranjajo zračnost in v ta namen ne potrebujejo dodatnih membran, kot se tega izziva lotevajo ostali proizvajalci. Vodoodbojnost, ki jo z voskanjem dosežemo, je izjemna. Hlačnice so pri dnu nastavljive z ježkom, na hrbtnem delu pa so hlače višje, kar je uporabno pri sedenju in sklanjanju.

Hlače Fjallraven Brenner pro winter

CENA: 269,99€ z 22 % DDV.

Za Puškarstvo Vute – Renato Brodar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja