Lov

Kako zmanjšati odsun lovskega orožja

Kako zmanjšati odsun lovskega orožja

Zakon o vzajemnem učinku, bolj znan kot 3. Newtonov zakon (nekateri ga imenujejo tudi zakon o akciji in reakciji) je fizikalna zakonitost, ki pravi tako: »Če prvo telo deluje na drugo telo s silo, potem tudi drugo telo deluje na prvo telo z nasprotno enako silo.« Zakonitost je odkril Sir Isaac Newton, matematično pa jo lahko zapišemo na sledeč način:

Ob udarcu igle po netilki se hipoma sprosti izjemna količina energije. Kemična energija smodnika se skoraj v trenutku pretvori v kinetično energijo izstrelka, določen del energije se pretvori v toploto, nekaj energije pa nenazadnje zaradi gibanja izstrelka in ekspanzije dimnih plinov v nasprotno smer povzroči tudi premik puške – in strelec je tisti, ki ta premik ustavi, kot zavora. Strelec torej v celoti absorbira odsun puške. Zaradi natančnosti pri streljanju je seveda pomembno, da se naučimo ta odsun dobro prenašati in zaradi strahu pred »udarcem« ne zapiramo oči, prestavljamo okončin in drugih delov telesa, se znajdemo v krču ter podobno. Vse to se bo odrazilo namreč predvsem na slabem strelu.

Najboljši način za doseganje natančnih zadetkov in obvladovanja odsuna je – vaja. Vaja, vaja in še enkrat vaja. Le z doslednim treningom se bomo naučili pravilno se obnašati, se pripraviti na strel, puško dovolj dobro prijeti, kopito trdno nasloniti nase in podobno. Kadar puško dovolj močno pritisnemo v ramo, je občutenje odsuna bistveno manjše, kakor pri nežnejšem prijemu puške. Občutenje odsuna se za strelca razlikuje tudi v odvisnosti od položaja streljanja – streljanje sede, leže ali stoje. Streljanje z mize daje namreč občutek večjega odsuna, kakor streljanje stoje, pri čemer celotno telo deluje kot amortizer in kompenzira odsun.

Močnejši, kot je kaliber orožja, močnejši bo praviloma tudi odsun puške (več energije, kot se sprosti, večji je odsun – preprosta korelacija).

Obstajajo načini, ki pomagajo odsun puške nekoliko omiliti ali ga spraviti na nivo, ki je za strelca sprejemljiv in nemoteč. Predlagam, da gremo po vrsti

Teža puške in kopito

Na odsun zagotovo vpliva preprosto – teža puške. Težja, kot je puška, manj jo bo »premetavalo« in lažje jo bomo obvladovali in imeli pod nadzorom med zaporednimi streli. Lažja, kot je puška, enostavneje se bodo z njo poigravali razširjajoči se smodniški plini, pospešek krogle v cevi in ostalo. Strelec pa bo vse to občutil kot povečanje odsuna. Na občutek odsuna pri strelcu ima močan vpliv tudi naklon kopita. Pištolski ročaji pod večjimi kopitu so strelcu običajno bolj prijazni.

Gumirana kapa na kopitu, namenjena blaženju odsuna

Gumirana kapa na kopitu (s tujko tudi recoil pad) je danes na orožju pravzaprav že stalnica. Mehkejša in debelejša, kot je, bolje bo ublažila udarec puškinega kopita ob telo strelca.

Vrsta puške (prednost polavtomatskih pušk)

Tudi izbira vrste puške zaradi svojega načina delovanja lahko vpliva na odsun. V kolikor bi primerjali puški podobnih dimenzij, mase, oblike, kopita in v enakem kalibru, bi lahko z gotovostjo dejali, da je pri streljanju s polavtomatsko izvedenko puške občutiti manj odsuna, kakor v primerjavi s klasično repetirno risanico. Vzrok se skriva v tehnologiji: Polavtomatske lovske puške oziroma puške, ki delujejo na principu odvoda določenega dela smodniških plinov, so običajno tiste, pri katerih je občutiti manj odsuna. Puške, ki uporabljajo odvod smodniških plinov, delimo po različnih sistemih na: dolgo trzanje plinskega bata, kratko trzanje plinskega bata in neposredno delovanje. Pri polavtomatski puški je ob strelu določen del dimnih plinov, ki ekspandirajo, namenjen premiku plinskega bata vzvratno. Takšna puška ima pripravljen odvod določenega dela dimnih (v obliki luknjice, cevke in podobno) plinov, kjer lahko del dimnih plinov ekspandira nazaj in s svojo energijo premakne plinski bat do končne lege (v sistemih neposrednega delovanja pa plini potisnejo nazaj neposredno zaklep). Od tam ga potem spet naprej potisne vgrajena vzmet, v ležišču je takrat že tudi nov naboj, zaradi česar lahko pritiskamo na sprožilec neposredno strel za strelom. Takšno delovanje torej s pridom uporabi določen del dimnih plinov, ki se širijo z namenom premikanja zaklepa. Strelec to občuti kot zmanjšanje odsuna v primerjavi z repetirno risanico.

Lažje polnitve streliva in lažje krogle

Pri enakem kalibru bo na odsun vplivala tudi teža krogle in jakost smodniške polnitve. Velja preprosto pravilo: lažje krogle in blažje smodniške polnitve pomenijo tudi manj odsuna. Kot zanimivost naj dodam, da občutenja vseh odsunov niso popolnoma enaka. Primer: Streli s težkimi in počasnimi kroglami (kot npr. kaliber 9,3×62 z 19 gramsko kroglo) imajo po občutku drugačen odsun, kakor streli z močnejšimi polnitvami lahkih in hitrih krogel (kot npr. kaliber .300 Win Mag z 9,7 gramsko kroglo). Prvi po občutku strelca bolj »potisne«, drugi pa sunkovito »brcne«.

Kick-stop

Kick-stop je komercialno imeni pogruntavščine nemškega proizvajalca lovskega orožja Blaser. Gre za valj iz nerjavečega jekla, podoben amortizerju ali vilicam na kolesu, ki se vstavi v puškino kopito (s čemer se poveča tudi teža kopita in posledično puške), ob streljanju pa po navedbah proizvajalca zmanjša odsun vse tja do 20 %.

 

Plinske zavore: kompenzator in muzzle-brake

Kompenzator in muzzle-brake (s tujko) sta pripomočka, ki imata podoben učinek (pre)usmerjanja dimnih plinov. Gre za luknjičast navojni nastavek na ustju cevi, ki omogoči kontroliran odvod določenega dela smodniških plinov in poka skozi namenske luknjice. Oba pripomočka posledično povzročita glasnejši pok, zaradi česar je uporaba zaščitnih pripomočkov za varovanje sluha ob streljanju še toliko bolj potrebna. Cev mora pri strelu obvezno biti izven lovske preže in ne v njej, prav tako ni priporočljivo, da zraven na preži sedi še kdo drug, saj je pok s temi napravami precej bolj glasen.

Razlika: kompenzator ima luknjice običajno na zgornji strani, kar pripomore k temu, da ob streljanju cevi ne dviguje v zrak, temveč jo potiska navzdol – zmanjšuje odskok puškine cevi navzgor. Muzzle-brake ima luknjice običajno nameščene ob straneh ali na vseh straneh, so pa zmeraj usmerjene nazaj. To povzroči, da ob izhodu dimnih plinov cev in puško posledično pomaga potisniti naprej in stran od strelca, kar se odrazi pri manjšem odsunu, ki ga strelec občuti ob uporabi orožja. V praksi velja, da muzzle-brake in kompenzator zmanjšata odsun za približno 20 – 30 %. Na lovskih puškah je izdelek manj priljubljen, saj je estetsko moteč in precej pokvari videz lovske puške.

Mag-na-port

Mag-na-port je proizvajalec, ki je predstavil sistem luknjanja cevi ob njenem ustju in prvi predstavil to tehnično rešitev. Ime se je ohranilo za vse podobne sisteme, čeravno jih danes uporabljajo tudi drugi proizvajalci. Gre za nekaj podobnega, kot se je zgodilo pri visokotlačnih čistilcih, ki jih pogovorno radi imenujemo kar »Kärcher«, »Wap« in podobno, čeravno morda uporabljamo povsem drugo blagovno znamko. Luknjanje cevi zadnjih nekaj centimetrov (v obliki okroglih luknjic ali podolgovatih rež) pred ustjem cevi omogoči kontroliran izstop določenega dela ekspandirajočih se dimnih plinov, kar preprosto omili odsun pri streljanju. Mnogi strelci to rešitev enačijo s kompromisom, saj je učinek običajno manj opazen, kakor pri sistemih muzzle-brake in ostalih plinskih zavorah (kompenzatorjih). Muzzle-brake v praksi zmanjša odsun za približno 15 – 20 %. Prednost tega sistema je v tem, da je na puški estetsko manj moteč, pravzaprav skoraj neopazen.

Za Puškarstvo Vute, Renato BRODAR

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja