Lov

Anschütz, puške, ki so jih za lovce ustvarili športni prvaki

Anschütz, puške, ki so jih za lovce ustvarili športni prvaki

Izpričujejo natančnost, zanesljivost in kompetenco. Pozdravljeni atributi, za lov tako zelo pomembni!

Od leta 1856 so v šestih generacijah, ki so vodile to nemško družinsko podjetje, združevali tradicijo, staro rokodelsko znanje in obrtniško spretnost z vedno novimi znanstvenimi dognanji. Način, kako znajo do skrajnosti izpopolniti zanesljivost in natančnost, pripelje njihove lastnike kjerkoli po svetu do tega, da se s svojo puško ponosno postavijo z besedami: »Moj anschütz!«.

Pri nemškem proizvajalcu orožja so se od ustanovitve daljnega leta 1856 vse generacije družine Anschütz, ki so vodile to družinsko podjetje, zavzemale za inovativnost in pregovorno nemško natančnost. Tudi ustanovitelj podjetja Julius Gottfried Anschütz ni začel iz nič, kot pravimo. Bil je sin izdelovalca pušk Johanna Heinricha Gottlieba Anschütza, tako da mu sta mu bili obrtništvo in ljubezen do orožja dobesedno položeni v zibko. Odtlej to družinsko podjetje spremlja mojstrstvo povezano z izdelavo orožja, ki ga v 160-letnem obdobju vsaka družinska generacija samo še izpopolnjevala, širila in tehnološko nadgrajevala. Zdaj ga zanesljivo vodi že šesta in še zmeraj njihovo orožje – kot pravi njihov slogan – zelo uspešno »ustvarja prvake«.

Pol stoletja znamenitega slogana
Ime Anschütz je danes neločljivo povezano z neštetimi uspehi mednarodnega športnega strelstva. Predvsem zaradi pionirskega dela v biatlonu je to ime globalni strelski skupnosti že desetletja dobro poznano. Včasih suhoparne statistike kdaj pa kdaj postrežejo tudi s kakšnim pravim biserom, denimo takim, da več kot 97 % biatloncev po svetu strelja z Anschützovo biatlonsko puško 1827 F. Njihov izjemen ugled izhaja iz že pregovorne natančnosti, ki odlično kljubuje tudi najslabšim vremenskim razmeram. Iz uspehov njihovih športnih pušk se je pred skoraj pol stoletja razvil slogan “Die Meister Macher” (v prevodu: puška, ki ustvarja prvake) in se z razlogom obdržal do danes. Za njim stoji nekaj zares izjemnih inovacij, denimo One-Stock kopito njihovih zračnih pušk, ki z edinstvenim konceptom, kot ga nima nobena druga zračna puška na svetu, omogoča izjemno prilagodljivost slehernemu strelcu. Bogati tradiciji visoko preciznih zračnih in malokalibrskih pušk Anschütz ter nizajočim se zgodbam o njihovem uspehu, pa zanesljivo sledi njihov program lovskega orožja, v katerega so vključili vso znanje in izkušnje, nabrane na športnem področju.

BISTVO SE SKRIVA V PODROBNOSTIH

Njihove puške so morda na prvi pogled videti kot zelo klasično in enostavno sestavljeno orožje. Podrobnejši pregled in njihova uporaba pa čutilom razkrijeta, da gre za mojstrovine, ki so zasnovane, sestavljene in preizkušene s kar največjo pozornostjo za podrobnosti. Ta ključni diferenciator od konkurence jasno razkriva njihovo dolgo kilometrino v orožarskem poslu. Pa tudi to, da so kot proizvajalec orožja že zelo dolgo v samem vrhu, za kar obstajajo dobro utemeljeni razlogi, ki jih razkriva njihov način dela. Njihovi sprožilci pričarajo nasmeh na obrazu vsakega strelca. V kombinaciji z zelo natančno izdelanimi cevmi dobijo strelci izjemen izdelek, ki pooseblja trdnost in kakovost znane zaveze “Made in Germany”.

S ponosom izdelano v Nemčiji
Čeprav sloni proizvodnja tega nemškega proizvajalca na zelo sodobnih tehnologijah, se izdatno opira na izvor in korenine. Temelji na ročnih spretnostih in tradicionalnem obrtništvu, ki ne bo nikoli zastarelo. »Sledenje tradiciji pomeni doslednost in vztrajnost,« so prepričani tehnologi njihovega razvojnega oddelka. Omogoča jim, da ohranjajo začrtano smer v množici raznolikih in mamljivih, toda povečini kratkotrajnih trendov. »Vidimo se kot varuhi odličnega koncepta z oznako ‘Made in Germany’«, pravijo in s tem dejansko ne zavajajo, saj so praktično neodvisni od zunanjih dobaviteljev. Odgovornost za doseganje najvišje kakovosti, ki je vezana na vsak posamezni korak proizvodnje, si delijo vsi od  prvega do zadnjega zaposlenega. Delijo tudi dolgoletne izkušnje in strokovno znanje in to se odraža na vsakem detajlu njihovega orožja. To je eden od temeljev njihove blagovne znamke in pomemben izvor kakovosti.

ZA ANSCHÜTZOV UGLED ZASLUŽEN TUDI BOKSARSKI ŠAMPION

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je veljal za enega največjih in najbolj znanih nemških športnikov svetovni boksarski prvak Max Schmeling. Ta nesporni nemški športni idol je bil tudi osebni prijatelj Dieterja Anschütza, kar je pripeljalo do odmevnega promotorstva blagovne znamke Anschüt. Max je bil namreč tudi član nemške trap reprezentance, seveda je bil tedaj najbolj znani uporabnik Anschützovega orožja (na levi Schmeling, na desni D. Anschütz).

Aduti izjemne kakovosti
Med stotino danes zaposlenih v podjetju je veliko športnih strelcev in lovcev. Zato seveda poznajo vse podrobnosti, ki so pomembne, da naredijo zelo natančno orožje. Drugi adut, ki ga imajo v rokavu, je, da znajo odlično izkoristiti komunikacijo z uporabniki. Živ stik z vrhunskimi strelci imajo zlasti na nacionalnih tekmovanjih, kjer nudijo podporne in servisne storitve. Tako dobijo iz prve roke odziv in oceno izkušnje najzahtevnejših uporabnikov, kar je seveda zelo dragoceno, če želiš biti in ostati na vrhu. Najbrž najpomembnejšo prednost pred konkurenco pa jim omogočajo vrhunski rezultati na različnih strelskih področjih, ki so posledica odlično zasnovanega in sestavljenega orožja. Vzamejo lahko namreč najboljše rešitve iz enega programa in ga prenesejo na drugega, kar je najbrž eden glavnih razlogov, da so se tudi v segmentu lovskega orožja tako hitro povzpeli med vodilne. Vzeli so perfektne sprožilce iz njihovega športnega orožja in uporabili materiale, ki so jih do obisti testirali v biatlonskih puškah; ti so enako zanesljivi pri mrazu do -30° C in drugih skrajnih vremenskih razmerah.

Foto: Anschütz
Uspehu njihovega lovskega orožja je botrovala praksa, da so najboljše rešitve iz njihovih zmagovitih programov prenesli tudi v segment lovskih pušk. Iz vrhunskih komponent sestavljeno orožje ne more biti drugačno kot vrhunsko.


ZA ODLIČNOST SE ZANESI SAMO NA ODLIČNE

Anschützova proizvodnja je zasnovana na način, da zaposleni nenehno nadzorujejo ali je sprovedena kakovost dovolj dobra. Delovne procese nenehno optimizirajo, znebili pa so se še zadnje možne vrzeli, ki bi lahko teoretično predstavljala šibek člen v zagotavljanju kakovosti: postali so praktično neodvisni od drugih dobaviteljev. Ker je izjemno težko biti dober na toliko področjih, si lahko to danes privoščijo le zelo redki. Ampak taki potem z razlogom predstavljajo špico.


Najsodobnejše orožje nadgrajuje legende
Proizvodnja Anschützovih lovskih pušk se je pričela z izdelavo orožja majhnega in srednjega kalibra. Kar je povsem logično, saj so izhajali iz svojega primata na področju malokalibrskega tekmovalnega orožja. Šele pred desetletjem so na trg poslali svojo prvo lovsko puško velikega kalibra: model 1780 v kalibrih .308 Win., .30-06 / 8×57 IS in 9,3 x 62. Leta 2014 so ta model posodobili in ga poimenovali v 1781, maja 2019 pa so javnosti predstavili model 1782. Ta je pobral najboljše od predhodnikov, razširili pa so tudi nabor obstoječih velikih kalibrov na skupno šest. Dodali so še .243 Win. in 6.5 Creedmoor. Puška ima integrirani picatinny nastavek za montažo in seveda sprožilec, ki odlikuje njihove najboljše biatlonske puške.

Foto: Anschütz
Na prvi pogled zelo nezahtevna sestava novega modela 1782 z izborom materialov, ki se začne in konča s kombinacijo lesa in jekla, razkriva bistveno šele po podrobnem pregledu: kompleksno zgradbo in natančnost sodobnega inženiringa, ob katerem zrasteta občudovanje in ponos lastnikov Anschützovih pušk. Izžarevajo natančnost, zanesljivost in kompetenco …, pozdravljeni atributi, tako pomembni med lovom!

Na področju malokaliberskega lovskega orožja so prav tako lani predstavili model 1761. Ta serija nadgrajuje svetovno znani in ničkolikokrat preizkušeni model Match 64, pri čemer združuje lastnosti in funkcionalnost te legendarne puške z naborom bogatih izkušenj iz segmenta športnih pušk. Med novostmi in največjimi prednostmi velja vsekakor omeniti njihov impresiven modularni sistem, ki omogoča slehernemu strelcu, da si orožje sestavi po lastni meri. Njihov lovski program je zelo obsežen in se ga splača ogledati bolj podrobno.

Veliki kaliber pod drobnogledom

Foto: Anschütz
Model 1782 – vse, kar je na njej videti, ima v ozadju dovršeno funkcionalnost.

»Puška mora vedno delovati natančno in zanesljivo, v vseh situacijah in v vseh pogojih,« pravijo pri Anschützu. Zato: »dež ni opravičilo, umazanija ni ovira in tudi mraz ne sme predstavljati nobenega izgovora«. Da bi zadostili tem zahtevam, so ponudili trden, zanesljiv in tehnološko dovršen model lovske puške velikega kalibra. Model 1782 je repetirka, ki ponuja visoko tehnologijo, izjemno natančnost in prečiščen dizajn; pravijo, da nima nepotrebnega trendovskega pompa. Čisto po nemško ima ta puška natančno to, kar potrebuje in čisto nič več.
Da so pri Anschützu ustvarili ta model, so na poti razvoja sprejetih več sto pomembnih odločitev. Doseganje takih ciljev vidijo le skozi nenehne inovacije in odkrivanje novih spoznanj na temelju starega znanja. In seveda ne gre za delo ene same osebe. Prepričani so, da je kaj takega izvedljivo le kot dosežek timskega dela, strokovnosti, radovednosti in motivacije vsakega sodelavca.

Pod do natančnosti je dobro načrtovana
Orehovina je zaradi svojih lastnosti seveda edina izbira primerna za kopita teh pušk. Elegantno oblikovano kopito, ki predstavlja idealen kompromis med dizajnom in funkcionalnostjo, in je za vsak kos edinstveno. Gumijasta blazinica, s katero se nasloni v ramo, ublaži odsun in varno drži puško na idealnem mestu.
Zaklepišče je jekleno, klasično brunirano, masivno in odporno proti vročini in mrazu, trdno spojeno v celoto za doseganje izjemnih strelskih lastnosti. Zelo natančno obdelane površine omogočajo gladko drsenje zaklepa; rokovanje je gladko in natančno. Trdo kromiran jekleni zaklep je korozijsko odporen in fino obrušen za svilnato gladke pomike. Dve vrstici šestih zaklepnih bradavic sta že nekaj za poznavalce, detajl, ki zagotavlja najvišjo raven varnosti.
Sprožilec 5082 D je zgodba zase. »Ukraden« iz drugih zelo uspešnih Anschützovih zgodb prinaša v lovska poglavja že dokazano natančnost, ki ne klone v nobenih vremenskih razmerah. Širok razpon nastavitev tekmovalnega sprožilca zajema tudi eno- ali dvostopenjsko proženje in seveda nastavitev teže proženja od 400 do 1.550 g. Sestavljen je iz 50 filigransko izdelanih delčkov, ki so stisnjeni na najmanjšo možno prostornino z eno samo nalogo: da omogočijo popolno harmonijo med strelcem in njegovo puško. Zasluži si pozlato in jo dejansko tudi ima.
Da so pri Anschützu ustvarili ta model, so na poti razvoja sprejetih več sto pomembnih odločitev. Doseganje takih ciljev vidijo le skozi nenehne inovacije in odkrivanje novih spoznanj na temelju starega znanja. In seveda ne gre za delo ene same osebe. Prepričani so, da je kaj takega izvedljivo le kot dosežek timskega dela, strokovnosti, radovednosti in motivacije vsakega sodelavca.


KAKO SI 1782 PRISLUŽI HIŠNI BLAGOSLOV

Foto: Anschütz

Preden zapusti tovarniške prostore v Ulmu, vsak model 1782 preverijo tako glede natančnosti kot varnosti. Šele ko dokaže, da izpolnjuje kriterije in da je vredna imena, prejme zaklepišče uradni hišni pečat. Ampak to v bistvu ni nekaj posebnega, tudi model 1782 namreč izdelujejo s toliko vmesnimi kontrolami, da si na koncu brez težav prislužijo Anschützovo garancijo natančnosti. Konkretno pri tej puški to pomeni, da trije zaporedno oddani streli na 100 metrski razdalji ne bodo drug od drugega oddaljeni več kot 28 mm.


Visokotehnološke mojstrovine srednjih kalibrov

Foto: Anschütz
Model 1771 – puška, ki navdušuje že z izborom kopit (denimo takšno norveško GRS kopito).

Anschütz 1771 je zaradi velike natančnosti primeren tako za lov kot streljanje na tarčo. Ob nizkih stroških streliva združuje ta model najboljše iz sveta lova in sveta športnega streljanja. Ne glede na izbrani kaliber (.17 Hornet, .22 Hornet, .204 Ruger, .222 Rem. ali .223 Rem), bodo krogle iz teh cevi zadevale cilj z natančnostjo, ki jo v praksi omejuje le sposobnosti strelcev.
Zaklepišče je močno in odporno, matirano, brezčasno elegantno, s tovarniško pripojenim picatinnyjevim nastavkom za montažo. Luknje za odzračevanje plina so neopazne, a pomembni detajli za varnost strelca.
Zaklep je izdelan z malimi tolerancami in teče zelo gladko, za varno zaklepanje skrbi ena vrstica treh zaklepnih bradavic. Rokovanje z njim je mehko, tiho in hitro in deluje zanesljivo v vseh vremenskih razmerah.
Magazin, ki ima prostor za tri, štiri ali pet nabojev (odvisno od kalibra), je izdelan iz trdnega nerjavečega jekla. Neobčutljiv je na prah, umazanijo in vodo in udoben za rokovanje.
In zdaj še pika na i: model 1771 je opremljen s prožilcem, ki omogoča nastavitev teže proženja od 300 do 800 g. tako poleti kot pozimi, neodvisno od vremena, omogoča svilnato gladko proženje in vedno znova dokazuje izjemno natančnost. Drobni delčki sprožilnega mehanizma so sestavljeni in stisnjeni na izjemno majhen prostor z nalogo, da ustvarijo popolni “vmesnik” med človekom in puško.

Še vedno velja: kopito zadene
Kar pri modelu 1771 zlahka navduši lovce, ne glede na to kaj lovijo in zakaj pravzaprav potrebujejo puško, je vsekakor nabor kopit, ki jih opcijsko ponuja proizvajalec. Omislite si lahko nemško kopito – iz orehovine, trdo in odporno na deformacije, vizualno in funkcionalno dovršeno, popolnoma naravno in že zato unikatno; thumbhole kopito – to je bolj futurističnega dizajna, čeprav vključuje atribute klasike; položaj roke je zaradi luknje za palec kar se da idealen, prožilni prst ostaja prost in brez napetosti, skrbno izbran les je matiran, zaščiten z oljem; GRS kopito – legendarno kopito norveških proizvajalcev, odlične ergonomije, z nastavljivo ličnico za streljanje iz stoječega, klečečega ali ležečega položaja; in DJV kopito – oblika tega lesenega kopita iz oljene orehovine je razvita za lovska tekmovanja: ima prilagodljivo ličnico, ki zmanjšuje nagib glave in zato sprošča vratne mišice. Za vsakogar se lahko najde prava izvedba. Zagotovo vsaj ena, čeprav se mnogi ob takšnem naboru kar težko odločijo.

In še »paradni konj«: mali kaliber

Foto: Anschütz
Model 1761 – puška ponuja izbor kar štirih različnih sprožilcev.

Če poznate model Match 64 in vam povemo, da je novi model 1761 nastal iz njega, potem veste vse, kar je treba vedeti. Če pa ga na poznate, pa gremo lepo od začetka. Gre za sodobno malokalibrsko lovsko orožje, ki spaja v zgodovini dokazane odlike Anschützovega modela Match 64 z moderno zasnovo. Puško 1761 odlikuje trdna in kompaktna konstrukcija, pregovorno visoka natančnost povzeta po izvirniku, in izjemno velik razpon različnih izvedb. Podoben pregled orožja navduši, šele takrat lahko namreč začutite čas, ki so ga konstruktorji porabili za zasnovo tega orožja, skrbi, ki so jih imeli tehniki, da so tako natančno obdelali cev, in ves trud, s katerim so  orožarji spolirali kovinske dele. Ampak v bistvu vas v praksi prevzame le mehko drsenje zaklepa in to ne glede na to, katerega od štirih možnih kalibrov izberete: .17 Mach2, .17 HMR, .22 l.r. ali .22 WMR. Puške imajo priložen 5-strelni nabojnik, po želji pa lahko dobite tudi 10-strelnega.
Proženje modela 1761 je športno in zato v celoti nastavljivo, s težo proženja nastavljivo med 175 in 450 grami. Na voljo so kar štiri izvedbe sprožilcev, ki veljajo za ene izmed najboljših na trgu.

Zakaj navdušuje 1761
Zaklep je optimiziran za majhen kaliber, zato za njegovo odpiranje in zapiranje ne potrebujete velike sile, kar seveda omogoča hitro ponovitev strelov. Simetrični zaklepni mehanizem s tremi bradavicami zagotavlja varnost in izjemno natančnost, enostavna demontaža zaklepa pa omogoča preprosto nego in čiščenje. Kakovostna in odporna prevleka QPQ zagotavlja boljše drsne zmogljivosti, dodatno korozijsko zaščito in večjo odpornost proti obrabi. Za lažje rokovanje poskrbi povečani okrogli zaključek ročice zaklepa (25 mm), da boste zmeraj vedeli, ali je igla napeta ali ne, ima je na zadnjem delu zaklepišča vizualni indikator. Vse to je lovcu na terenu v veliko pomoč še posebej v slabih vremenskih razmerah.
Tudi pri modelu 1761 si lahko omislite thumbhole kopito, torej kopito, ki z luknjo za palec omogoča zanesljiv pištolski prijem. Ob malce futurističnem videzu zagotavlja boljšo funkcionalnost s tem, ko  daje več prostora prožilnemu prstu in omogoča proženje brez motenj. Na voljo je seveda tudi klasično kopito in pa tako imenovano »beavertail« kopito ki ga imajo mnogi strelci radi zaradi širšega kopiščka. Poleg izvedbe s klasično 11 mm šino, lahko izberete model puške z odprtimi merki. Za številne lovce, ki so hkrati športni strelci, je še posebej zanimiv model 1761 MPR, kar je kratica za Multi Purpose Rifle. Kot pove ime, gre za večnamensko puško, hibrid namenjen obema okoljema. Na spodnji strani kopiščka ima vgrajeno aluminijasto letev, na katero lahko pritrdite utež za spreminjanje težišča, nogice za naslon ali pa jo uporabite za pritrjevanje pasu. Še ena posebna izvedba modela 1761 nosi ime silhouette. Kot pove ime, so jo razvili za streljanje na kovinske silhuete in tarče in jo odlikuje nastavljiva ličnica.

Za lov, pobrano iz biatlona

Foto: Anschütz
Model 1727 – puška za najzahtevnejša okolja.

Foto: Anschütz
Zaklep, ki ga je prispeval Anschützov zmagoviti biatlonski program.

Še dvojno malokalibrsko lovsko orožje proizvajalca Anschütz je vsekakor treba vzeti pod drobnogled. Prvi model nosi oznako 1727 F. Pri razvoju tega orožja so se oprli na legendarno biatlonsko puško 1827 F, ki jo pozna ves svet. Natančno izdelano zaklepišče je med njihovimi športnimi puškami malega kalibra najbolj togo in najtežje, zasnovano tako, da prenese najzahtevnejša okolja. Osrednja posebnost puške je ročica zaklepa. Zasnovana »za poteg«, torej ravno, omogoča zelo hitre zaporedne strele z minimalnim premikom roke. Zaklep se premika le v eni smeri – nazaj, vso delo pa lahko opravi vaše zapestje. Pravzaprav lahko zaprete zaklep oziroma v ležišče potisnete novi naboj samo s pomikom palca. Za varno zapiranje skrbi 7-krogljični zaklepni mehanizem. Puška, ki jo lahko dobite v kalibrih .17 Mach 2, .17 HMR in .22 l.r. ima vgrajen novi sprožilec 5020/1. Razvili so ga iz znanega športnega sprožilca 5018, je dvostopenjski, z nastavljivo težo proženja od 90 g do 650 g.

Kralji kalibra .22 l.r.

Foto: Anschütz
Model 1710 – puška slavnega rodovnika.

Anschütz Match 54 je že desetletja svet zase. Puška, ki so zasnovali leta 1954, je postala merilo v svetu malega kalibra. Prevladovala je na svetovnih strelskih prvenstvih, olimpijskih igrah in številnih drugih tekmovanjih z malokalibrsko puško. Modela 1710 in 1712 v obliki repetirke sta potomca tega slavnega rodovnika in vsebujeta številne značilnosti enostrelnega modela Match 54. Povedano na kratko, odlikuje ju natančnost, eleganca in brezhibno delovanje in predstavljata morda najbolj vsestransko malokalibrsko puško, narejene za športne in lovske potrebe. Model 1710 D KL ima enostopenjski sprožilec, teleskopski (padajoči) zadnji merek, oljeno orehovo kopito s satenastim zaključkom izdelano v slogu Monte Carlo, klasično 11-mm šino, enostopenjski sprožilec 5096/2D, ki mu lahko nastavljate težo proženja med 1.000 in 2.000 g. Model 1710 D HB nima odprtih merkov, ima pa odebeljeno cev, ki omogoča še natančno streljanje.
Model 1712 Silhuette Sporter je v osnovi mišljen je za NRA-jevo športno disciplino Smallbore Silhouette, a lahko seveda odlično služi v različne namene. Ima tekmovalni dvostopenjski sprožilec 5109, pri katerem lahko težo proženja uravnavate med 800 in 1.100 g. Puška ima krajšo cev in je pravzaprav še ena Anschützova puška, ki se bo enako odlično odrezala tako na strelišču kot v lovišču.
Vse izvedbe modelov 1710 in 1712 so izključno v kalibru .22 l.r., imajo pet-strelni magazin in zaklep, ki se je dokazal že leta 1954 in je docela prepričljiv še danes. Njegova posebnost je 54-stopinjsko zapiranje oziroma povedano drugače: zelo kratek hod ročice zaklepa, kar vsekakor še poveča strelčevo zadovoljstvo.

Ko da mojster(ica) piko na i
Perfekcijo cevi, po katerih slovijo, kljub sodobni proizvodnji v tovarni Anschütz še vedno dosežejo na star način, z najbolj finim inštrumentom, kar ga poznamo – človeškim očesom.
Človeškemu občutku 100 odstotno zaupajo še pri enem postopku. Ve se, da so njihovi sprožilci legendarni. Precej manj ljudi pa ve, da vse njihove sprožilce sestavljajo ženski prsti. Vodja Anschützove proizvodnje Erich Kraft pravi, da je to delo zaupano izključno ženskam, saj dokazano premorejo več spretnosti, ko je treba na majhen prostor pravilno sestaviti 50 drobnih koščkov, iz katerih je sestavljen sprožilec.

Foto: Dušan Waldhütter/Puškarsvo Vute
Ve se, da so njihovi sprožilci legendarni. Manj jih ve, da jih sestavljajo izključno ženski prsti.

Čisto za konec pa si privoščite še kratek predstavitveni video najnovejše lovske puške velikega kalibra 1782. Ne dvomimo, da vam bo vzbudil skomine po lovu in streljanju z vrhunskim orožjem.

O avtorju:
Dušan Waldhütter iz WOW Stories je naš zunanji sodelavec, dolgoletni novinar in urednik, pa tudi lovec, športni strelec in inštruktor športnega strelstva registriran pri Olimpijskem komiteju RS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja