Lov

Shot Show 2019

Shot Show novosti – Kahles, Steyr, Swarovski, Bergara

Sicer svetovno najbolj znan, a ne tako zelo privlačen za evropske razstavljalce in posledično obiskovalce, orožarski sejem Shot Show v Las Vegasu, je ponovno prinesel kup novosti, ki jih je bilo možno prvič videti v javnosti. Največ poudarka ameriški trg namenja športnemu in cenejšemu lovskemu orožju, mi pa se bomo osredotočili na novitete, ki bodo v tem letu zanimive za nas in vas, potencialne lastnike nove lovske opreme.

Kahles je predstavil svoj prvi refleksni merek Helia RD (Red Dot), s katerim se je postavil ob bok Leici in Docterju. Naprava je zaščitena s signalno oranžnim pokrovčkom, ki v sebi skriva nadomestno baterijo, le to je možno zamenjati brez snemanja iz montaže s pomočjo nohta, kovanca ali roba naboja. Velikost projecirane točke je 2 MOA (cca. 5 cm na 100 metrih) in je po jakosti ročno 4-stopenjsko nastavljiva. Montiranje optike na puško je možno s priloženo montažo za Picatinny/Weaver šino ali z ostalimi montažami, ki ustrezajo večini optik iste vrste.

Precej časa je minilo, odkar je kakšen proizvajalec repetirnih pušk predstavil svetu nekaj novega, drugačnega. Steyr je s svojo novo puško Monoblock storil prav to. Gre za puško, ki ima ohišje zaklepa in cev narejeno iz enega kosa (iz česar je izpeljano tudi ime), kar je precej revolucionarno.
Celotna puška je narejena po željah najzahtevnejših modernih lovcev, ki želijo en kos orožja za večino svojih potreb. Kompletni zgornji del se odvije z dvema vijakoma, zaklep ostane, čelo zaklepa se enostavno zamenja – na ta način si vsak izbere kaliber za svoje potrebe. Osnova kopita je plastika, ki ima na ključnih delih vstavke iz usnja za boljši oprijem. Tako osnova kot vstavki obstajajo v precej barvnih kombinacijah, česar bodo veseli predvsem bolj vizualni uporabniki. Anatomsko je kopito vrhunsko oblikovano; vertikalen pištolski ročaj pripomore k udobnemu in čvrstemu prijemu puške, ob enem pa pri hitrem repetiranju ni težav z iskanjem luknje za palec, kot se lahko zgodi pri klasičnih “thumbhole” kopitih. Puška je bila v Las Vegasu predstavljena za ameriški trg, glavna globalna predstavitev je predvidena na sejmu IWA v začetku marca.

Lov na velike razdalje (Long Range Hunting) je v zadnjih letih postal precej priljubljen po celem svetu. Zanimivo, a vendar imam nekako občutek, da je ta način lova najkasneje zaživel v naših koncih. Morda so pri podjetju Swarovski prve modele strelnega daljnogleda X5i prav zaradi evropske konzervativnosti naredili bolj prilagojene ameriškemu trgu in jih opremili s kupolami z MOA kliki (1/4 in 1/8 kotne minute). Na Shot Showu je bil predstavljen model z MRAD kliki, ki so za uporabnika metričnega sistema precej bolj prijazni za računanje. S to potezo je Swarovski najverjetneje pridobil na svojo stran nekaj novih kupcev, ki iščejo lovski daljnogled z veliko povečavo brez kompromisa pri kvaliteti leč in robustnosti mehanizma.

Kljub temu, da gre za špansko podjetje, Bergara že kar nekaj časa izdeluje Premier serijo pušk v ZDA. Gre za orožje višjega cenovnega razreda, ki je namenjeno najzahtevnejšim ameriškim lovcem. Cevi so izdelane iz nerjavečega jekla, dodatno zaščito in lepši izgled so dosegli s Cerakote nanosom. Kaneliran zaklep in različni vzorci in sintetični materiali kopit, naredijo te puške drugače od tega, kar smo bili pri Bergara navajeni do sedaj. Glede na preteklo povpraševanje po teh kosih orožja bo verjetno marsikoga razveselilo dejstvo, da so od pomladi naprej te puške dobavljive tudi pri nas. Cena? Na končne cene bo potrebno še malenkost počakati, po napovedih pa se bodo gibale nekje od 2095,00 € naprej.

Nedvomno naredi Shot Show na človeka precejšen vtis, sploh prvič. Sejem kot takšen je dobro mednarodno obiskan, tako iz strani obiskovalcev kot iz strani razstavljalcev. Ponudba je velika, morda na trenutke celo prevelika oziroma prenasičena s precej podobnimi produkti (govorim predvsem o neštetih izvedbah pušk AR15 itd.). Vseeno pa nekdo od nas morda od samega sejma pričakuje več. Sejem IWA v Nemčiji je letvico postavil visoko in težko jo je doseči – tako po velikosti kot po raznolikosti ponudbe. Ne glede na vse primerjave med obema sejmoma pa je potrebno priznati, da Shot Show na povprečnem Janezu pusti pečat. Razlog po vsej verjetnosti tiči v drugačnosti Američanov, saj sta njihova mentaliteta in posledično življenje za nas skoraj nepredstavljiva ter zato tako zanimiva.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja