Nekategorizirano

IWA 2018

Kot že 44 krat do sedaj, je tudi 45. sejem orožarstva, zunanjih aktivnosti in osebnega varovanja, postregel z obilico novosti in zanimivosti. 1558 razstavljavcev je predstavilo svoje izdelke več kot petdeset tisoč glavi množici kvalificiranih obiskovalcev, kar je za sejem zaprtega tipa izjemna številka.

Za vsa bolj pomembna svetovna podjetja velja nekakšno nenapisano pravilo v smislu, “če te ni tukaj, ne obstajaš”. Morda se sliši kruto, vendar si sploh ne predstavljam škode, ki bi si jo naredil na primer Swarovski, če se kakšno leto ne bi pojavili na sejmu, saj bi bil v očeh svetovne javnosti zagotovo označen kot propadajoče podjetje. Po drugi strani pa je tukaj ogromno manjših proizvajalcev in distributerjev, ki si z zakupom razstavnega prostora želijo izboriti drobtinico, ne košček, pogače.

Kaj izpostaviti, se vpraša človek ob pisanju takšnega članka in potem sam pri sebi reče: “V treh sekundah se spomni treh stvari, ki so se ti zdele najbolj izstopajoče.” Ogljikova vlakna, pomaranče in pogled v neskončnost; stvari iz naslova, ki na prvi pogled nimajo ravno konkretne povezave s tem dogodkom, a vendar vam bom v nadaljevanju poskusil razložiti. Naj še prej samo omenim, da sem zaradi vsakdanjega dela predvsem usmerjen v lovstvo, zaradi česar se bom dotaknil znamk na tem področju.

1. Ogljikova vlakna

Z bolj poznano tujko “karbon” se srečujemo skoraj vsakodnevno, tako da samo po sebi to ne predstavlja nič novega. Bolj očara dejstvo, da je material v svetu lovstva na različnih področjih vedno bolj razširjen, predvsem zaradi svoje nenaravno nizke teže ter vedno večje cenovne dostopnosti. V tem trenutku je možno dobiti izredno lahko orožje različnih tipov od pravzaprav vsakega večjega proizvajalca.
Blaser, Steyr, Sauer, Titan, Sako in ostala poznana podjetja imajo kopita pušk narejena iz omenjenega materiala, kar omogoča lahkotno nošenje orožja na daljših lovih na zalaz, predvsem v visokogorju. Poznana slabost lahke puške je večji odsun v močnejših kalibrih, vendar je po mojem mnenju boljše nositi lažjo puško več ur na rami in “možato” prenesti strel ali dva kot obratno. Prav tako je v današnjem času uporaba kompenzatorja izredno razširjena, kar zmanjša odsun za nekje od 20 do 50 odstotkov.
Pri izdelavi delov se podjetja niso omejila le na kopita. Veliko takšnih delov najdemo tudi drugje (šine na športnih šibrenicah, obloge cevi pri namenskih puškah za gorski lov, zunanje obloge ohišja strelnih daljnogledov, ohišja pri nas (zaenkrat še) prepovedanih dušilcev …).

2. Pomaranče

EL O-Range je daljnogled z vgrajenim daljinomerom podjetja Swarovski, ki je “razbil” zeleno-črno-rjavi svet lovske optike. Tehnično gledano je popolnoma enak svojemu tradicionalnemu bratu EL Range, vendar oblečen v signalno oranžno gumo. Konec je izgovorov za ženo češ “izgubil sem daljnogled, nujno potrebujem novega”, kajti tega enostavno ne gre spregledati. V kolikor ste pristaš signalno oranžnih oblačil in pušk s takšnim kopitom, ste pravkar dobili novo idejo za darilo samemu sebi pri vašem osebnem prazniku.
Da ne pozabimo pomaranč – vsak najavljen gost pri podjetju Swarovski že po tradiciji dobi majhno darilce. Najbolj zanimiv del tega darila je letos definitivno predstavljala pomaranča z lasersko vgraviranim Swarovski znakom.

3. Pogled v neskončnost

Dokaj dramatično ime je izbralo podjetje Blaser za svojo prvo linijo strelnih daljnogledov v zgodovini. Infinity (prev. neskončnost) se želi postaviti ob bok najvišjim serijam ostalih premium blagovnih znamk. Prefinjen dizajn in drugačna barva že na prvi pogled dajeta bogat vtis. Vse optike imajo letev za montiranje (enaka kot pri optikah Zeiss), osvetljeno piko v sredini križa z iC sistemom (avtomatski prižig osvetlitve ob napetju puške Blaser R8) ter križ v prvi goriščni ravnini (križ se debeli s povečavo). Slednje je morda marsikoga zmotilo, saj ima večina lovskih strelnih daljnogledov danes postavljen namerilni križ v drugi goriščni razdalji (križ je enak ne glede na povečavo), vendar je pri najmanjši povečavi križ izredno tanek, bolj kot pri ostalih, tako da je tudi pri največji povečavi še zmeraj več kot primeren za natančno lovsko streljanje, kar bi lahko najbolje potrdil s komentarjem znanca: “S tem križem bi lahko še zmeraj z lahkoto ustrelil srnjaka v vrat, če bi bilo potrebno.” V ponudbi so trije modeli:
Infinity 1-7×28 iC (širokokotni);
Infinity 2,8-20×50 iC (vsestranski);
Inifinity 4-20×58 iC (nočni).

Več o daljnogledih Blaser bomo napisali v prihodnjih objavah.

V kolikor se vam je ob prebiranju članka zazdelo, da bi želeli o tem dogodku izvedeti več, se lahko oglasite pri nas v trgovini, kjer vam bomo ob kavi povedali še kakšen detajl, ki vam bo morda bolj nazorno orisal trenutno dogajanje na področju novosti v svetu lovstva in strelstva.

[envira-gallery id=”7115″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja