Lov | Lovska oprema | Optika

Swarovski dS 5-25×52 P (L)

Zdi se mi, da je bilo še pred kratkim, ko sem občudoval prijateljev strelni daljnogled Zeiss Victory Diarange 2,5-10×50. Strelni daljnogled, katerega posebnost je bila – vgrajen (integriran) laserski daljinomer. V tistem trenutku je bil to najdražji lovski strelni daljnogled iz ne prav skromnega nabora izdelkov omenjenega proizvajalca, ki že dolga leta slovi po natančnosti izdelave in visokokakovostnih izdelkih s področja optike. Tehničnim novostim navkljub pa je daljnogled vendarle deloval nekoliko okorno, izdajale so ga njegove nevsakdanje oblikovalske poteze, laserski daljinomer je bil namreč postavljen ob strani, vzporedno s tubo daljnogleda. Nikakor pa Zeiss ni bil edini, ki je želel v strelni daljnogled vkomponirati laserski daljinomer. Prav podjetje Swarovski je z omenjeno tehnologijo oralo ledino pred več kot 20 leti s svojim modelom strelnega daljnogleda LRS 3-12×50. Podobne naloge se je kasneje lotil še Nikon, Burris je naredil celo idejni korak naprej itd. Priznati moramo, da se omenjene novosti niso zares prikupile ciljnim kupcem in nihče od proizvajalcev v tistem času ni naredil resnega preboja na trg…
…vse do sejma IWA 2017. Veliko se je šušljalo, nihče pa ni zares vedel, s čem nam bo na sejmu postreglo podjetje Swarovski. Največji evropski sejem, na katerem merijo moči vsa podjetja, ki želijo osrečiti lovce, športne strelce, trgovce z orožjem in ljubitelje preživljanja prostega časa na prostem, je postregel s poslastico: Swarovski dS 5-25×52 P (L).

Kaj pravzaprav »inteligentni« strelni daljnogled Swarovski dS sploh je?

Je strelni daljnogled, ki na prvi pogled ne odstopa veliko od najbolj klasičnih strelnih daljnogledov, hkrati pa se ponaša z vgrajenim laserskim daljinomerom, sposoben je zajemati podatke iz okolice (zračni tlak, temperatura), upoštevati naklon in naše zaznavanje vpliva vetra. Ob zbranih informacijah, ki mu jih predhodno določimo s pomočjo bluetooth tehnologije kar z našega mobilnega telefona1, je sposoben simulirati krivuljo leta krogle in namesto nas določiti novo namerilno točko v danih okoliščinah. To je v praksi videti tako, da se nam ob mehanskem namerilnem križu s pritiskom na gumb izriše še dodaten, digitalno projiciran namerilni križ, ki ga upoštevamo neposredno pred strelom. Prav tako nam daljnogled po želji izpiše tudi podatke, kot so energija ob zadetku krogle v cilj (v Joulih), razdaljo do cilja ipd.
Natančnost izdelave, ob katerih imam med drugim v mislih tudi dimenzije in resolucijo digitalnega križa v danem polju daljnogleda, je naravnost osupljiva (digitalni zaslon je namreč sposoben izrisati dve ločeni liniji, ki sta, gledano skozi daljnogled, na 100 metrih narazen zgolj 1,5 centimetra).
Ob upoštevanju vseh lastnosti in dejavnikov, ki jih daljnogled omogoča, lahko pridemo celo do zaključka, da je strelni daljnogled ob svojih 403 milimetrih dolžine in 1.090 gramih mase prej kompakten, kakor prevelik.

Swarovski dS 5-25x52 P (L)

1: V spletnih trgovinah, namenjenih mobilnim telefonom, brezplačno snamemo Swarovski aplikacijo, v katero vnesemo zahtevane podatke. Podatki se nanašajo na vpliv vremena, tip krogle (izbiramo lahko iz seznamov streliva in krogel ali pa sami vnesemo podatke: balistični koeficient krogle, maso krogle,…) in hitrost krogle, merjene na ustju cevi. Aplikacija je na voljo tako za iOS, kot tudi za Android operacijske sisteme.

Kako se ga uporablja?

Začnimo pri montaži: strelni daljnogled ima premer tube 40 mm, kar je nenavadno in na tržišču povsem novo. Verjamem, da si večina proizvajalcev montažnih elementov v svojem asortimanu izdelkov ne more privoščiti pomanjkanja rešitev za tako pričakovan in želen izdelek. Pomembnejši proizvajalci montažnih elementov so vzporedno z razvojem strelnega daljnogleda dS (ko je bilo o njem dovolj znanega) že pripravljali rešitve, namenjene trenutku, ko bo dS ugledal luč sveta. Sklepam, da bo tudi večina ostalih proizvajalcev montažnih elementov, ki za omenjeni daljnogled še nimajo rešitve, kmalu ponudila tudi to. V zvezi z montažo daljnogleda pogrešam vsem dobro znano SR montažno letev. Trenutno je strelni daljnogled dS na puško možno pritrditi le z montažnimi obročki premera 40 mm.
Nameščen strelni daljnogled ob izbrani vrsti streliva najprej nastrelimo na določeno, izbrano razdaljo. To izvedemo na enak način, kakor pri vseh ostalih strelnih daljnogledih – z elevacijskimi kliki vertikalno in horizontalno. Posebnost pri modelu dS je ta, da sta kupoli za premikanje križa navpično in vodoravno skriti pod pokrovčkoma na prednjem delu daljnogleda (blizu objektiva), ki ju odpremo s priloženim ključem. Zanju je ob ključu predviden še plastični vzvod, ki zataknjen v ustrezen utor za premikanje levo-desno ali navzgor-navzdol, omogoča klike in s tem nastavitev daljnogleda. Ključ se skriva pod kupolo, ki je na običajnem mestu, pri ostalih daljnogledih rezerviranem za klike po višini, zraven baterijskega vložka (kot posebnost naj navedem, da dS uporablja baterijske vložke CR123!). Menim, da gre pri omenjeni rešitvi s priloženim ključem in dodatnim plastičnim vzvodom za največjo pomanjkljivost predstavljenega daljnogleda. Morda vse skupaj ni moteče pri nastrelitvi puške v kakšnem notranjem, urejenem strelišču, kjer imamo vse stvari položene pri roki, eno zraven druge, na zloščeni mizi. V vseh ostalih okoliščinah (na zunanjem terenu, v gozdu,…) je zadeva moteča in lahko povzroči nemalo težav. Priložena oprema je toliko majhna, da nam bo omogočila resne preglavice pri iskanju, če nam bo (ali bolje rečeno – ko nam bo) padla na tla v travo ali kamenje.

Swarovski dS - odprti pokrovčki

Na standardni, levi strani daljnogleda, daljnogled omogoča tudi nastavitve paralakse. Ko smo daljnogled nastrelili, pospravimo orodje pod zgornjo kupolo zraven baterijskega vložka, poiščemo ustrezno aplikacijo za mobilni telefon v spletni trgovini, jo snamemo in se lotimo vnašanja zahtevanih podatkov. Pomembno je, da določimo hitrost in obliko krogle (lahko tudi iz nabora serijskih krogel ali različnih vrst streliva) ter vpišemo podatke o stanju vremena, pri katerem smo nastrelili puško (zračni tlak, temperatura). Mobilni telefon povežemo s strelnim daljnogledom ob pomoči bluetooth tehnologije. Povezavo sklenemo s pridržanjem osrednje tipke na daljnogledu za vsaj 3 sekunde. Tako preprosto daljnogledu torej omogočimo vse potrebne podatke, ki jih bo v bodoče upošteval, ko bo izračunaval krivuljo leta krogle, zajemal vremenske podatke in določal ustrezne namerilne točke pred samim streljanjem.
Opomba: Na let krogle (v odvisnosti od njene oblike, mase in hitrosti) pomembno vpliva tudi veter. Tehnologija v daljnogledu omogoča dve različni območji nastavitev vpliva vetra (3/6 m/s ali 5/10 m/s), kar predhodno ustrezno izberemo v nastavitvah.
V kolikor smo izvedli vse korake po zapisanem zaporedju, smo pripravljeni na strel.

Komu je Swarovski dS sploh namenjen?

V času, ko se evropski lovci iz dneva v dan bolj navdušujejo nad lovom na velike razdalje (kar prihaja iz ZDA, kot še veliko drugih trendov), postaja predstavljeni izdelek še toliko bolj zanimiv in mikaven tudi pri nas.
Za nekoga, ki se s streljanjem na dolge razdalje ne srečuje iz dneva v dan, je nov strelni daljnogled izjemno koristen. Predvsem pri lovcih je potrebno upoštevati dejstvo, da si na lovu običajno zaradi zahtevnosti terena in želenih lastnosti, kot sta lahkotnost in okretnost pri hoji, ne moremo privoščiti s seboj nositi dodatnega kupa opreme, ki nam bo nekoč morda prišla prav zaradi enega samega strela na divjad, ki se ji sicer nismo zmožni približati na dovolj majhno razdaljo, s katere smo sposobni in dovolj samozavestni oddati zanesljiv strel.
Ob zavedanju, čemu je dS sploh namenjen, mu zlahka oprostimo nekoliko slabšo prepustnost svetlobe v primerjavi z njegovimi sorodniki iz linije Z8i. Kot ima vsak zakaj svoj zato, ima tudi vsak strelni daljnogled svoj namen in cilj, komu mora dobro služiti. Za večerno čakanje jelenjadi se bo Z8i običajno pokazal kot boljša izbira, za lov na prostranih, odprtih terenih (npr. v visokogorju) pa bomo z modelom dS zadeli žebljico na glavico.
Vzravnane drže in dvignjene glave si upam trditi, da Swarovski dS ta trenutek na trgu nima prave konkurence.

Swarovski dS 5-25x52 P (L)

Kako dober je torej Swarovski dS?

Za nekoga, ki bo imel enkratno in neponovljivo življenjsko priložnost, na primer streljati na kozoroga iz razdalje petstotih metrov, je ta strelni daljnogled neprecenljiv. Gre za produkt, ki v praksi lahko strelcu z zelo malo izkušnjami omogoči vso tehnično podporo, da bo le-ta sposoben izpeljati natančen strel, za katerega si še v sanjah ni upal pomisliti, da ga je sposoben izvesti. In to brez tovorjenja veliko dodatne opreme, ki je za takšne podvige sicer neizbežno potrebna! Seveda upam, da si bodoči strelci na dolge razdalje ne bodo domišljali svoje nezmotljivosti, saj na dober zadetek vpliva še precej drugih, objektivnih in subjektivnih dejavnikov, potrebnih za uspeh pri streljanju, pa naj gre za fizično in psihično počutje lovca, ustreznost izbrane puške, ustreznost izbranega kalibra ali še kaj drugega.

Za Puškarstvo Vute – Renato Brodar

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”Swarovski dS”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja