Lov | Orožje

Bergara, lovska puška za 21. stoletje z ameriško-špansko dušo

Spoznajte orožje, ki združuje baskovsko tradicijo izdelovanja visokokakovostnih cevi in znanje ameriških marincev, in jasno vam bo, zakaj osvajajo te puške svet lovstva in športnega strelstva v 40 državah.

V baskovskem mestecu Bergara na severu Španije, v regiji, ki od nekdaj slovi po izjemnih izdelovalcih orožja, so uspeli spretno združiti novo tehnologijo in staro zavezo k ustvarjanju izdelkov izjemne kakovosti. Iz proizvodnje linije podjetja, ki nosi isto ime kot mesto, prihaja orožje, primerljivo tistemu, ki bi bilo sicer izdelano ročno in po naročilu. Z napredno tehnologijo izdelave cevi je postala Bergara v zadnjem desetletju dobavitelj številnih vrhunskih proizvajalcev orožja tako v Evropi kot v ZDA, obenem pa ponudnik širokega nabora izjemno natančnih pušk. Zasnovane in izdelane so, da izpolnijo specifične potrebe strelcev in izrabijo vse zmogljivosti vrhunskih cevi. Strmi vzpon Bergare, ki smo mu priča, se je sicer začel šele nedavno, a se je pripravljal kar nekaj let.

V ozadju baskovske zgodbe
Bergara je enako kot znamke CVA, Quake, PowerBelt ali DuraSight, del portfelja blagovnih znamk, ki so v lasti DIKAR S. Coop. To podjetje je nastalo leta 1980 z združitvijo dveh starih družb, ki sta uspešno prestali industrijsko preobrazbo španskega orožarskega sektorja. Stoletja akumulirano znanje, izkušnje in orožarsko tradicijo, ki je izhajala iz tega dela Baskije, so uspešno nadgradili z najnovejšo tehnologijo in še z enim dejavnikom, ki ni samoumeven: izjemno kakovostnim jeklom, ki ga uporabljajo pri izdelavi puškinih cevi. Kombinacija vsega naštetega jim je omogočila, da so med proizvajalci cevi in pušk v svetu lova in strelskih športov odločno stopili v ospredje.


Težko si je predstavljati, da lahko katera znamka pušk v tako kratkem času prepričala takšno število ljudi, kot je to uspelo Bergari. Podjetje je v zadnjih nekaj letih podvojilo svojo proizvodnjo, pa tudi število zaposlenih, na zdajšnjih 150, v naslednjih treh letih pa načrtujejo enako rast. Na ameriškem trgu so sprva prodali 80 odstotkov svoje proizvodnje, zdaj se vse bolj širijo po evropskih in ostalih svetovnih tržiščih in so prisotni že v več kot 40 državah. Poleg tega so v ZDA vodilni v segmentu pušk prednjač, ki gredo za med predvsem


Večina blagovnih znamk, ki jih ima v lasti DIKAR S. Coop, je v ZDA vodilnih v svojem segmentu. Tudi z uporabo njihovega vpliva in pridobljenega skupnega znanja razvijajo pri Bergari orožje prilagojeno potrebam lovcev kjerkoli na svetu, pri čemer uspešno nadgrajujejo lokalno znanje s širšimi evropskimi in ameriškimi vplivi.

Da je danes njihova ponudba kakovostna v mnogih pogledih, gre nedvomno zahvala tudi temu, da so še nedavno res izdelovali eno samo stvar, ampak tisto zares dobro.

Vse se je začelo z odličnimi cevmi
Bergara je zaslovela kot proizvajalec cevi, saj je z njimi postavila merila za izdelavo natančnih pušk. Začetki segajo cela štiri desetletja nazaj, ko je bilo ustanovljeno podjetje DIKAR S. Coop, a je bil verjetno največji skok glede prepoznavnosti storjen v zadnjem desetletju. Zavezo po kakovosti in strokovnosti, ki so ji bili zvesti leta, so namreč v zadnjem obdobju nadgradili z najbolj napredno proizvodno tehnologijo. Dober glas je segel v deveto vas in pozicioniral Bergaro med dobavitelje najbolj uglednih znamk evropskih in ameriških pušk. Slogan »Barrel that makes the difference« (cev, ki naredi razliko) ni bila le motivacijski zapis na papirju. Modeli lovskih pušk, kot sta denimo Sporter ali HMR iz serije B-14, so jim prinesli množico mednarodnih nagrad. Te so jim odprla nova tržišča, hkrati pa dala krila ustvarjanju novih modelov in novih serij, ki so ustvarjene, da odgovarjajo specifičnim izzivom tako lovcev kot športnih strelcev.

Foto: Puškarstvo Vute
Podjetje ima v imenu kratico S. Coop. in je tudi zato nekaj posebnega. To pomeni, da gre za kooperativo, kjer ima večina zaposlenih v podjetju lastniški delež

Velik del komercialnega uspeha in odmevnosti je Bergari prineslo sodelovanje z zdaj že pokojnim Edom Shilenom, znanim ameriškim benchrest tekmovalcem, zapisanim v Hall of Fame Benchcrest. Med najuglednejša imena Bergarine aktualne ekipe sodijo Dan Hanus, nekdanji vodja proizvodnje in glavni inštruktor oddelka za orožje ameriških marincev (iz Precision Weapons Section of the United States Marine Corps), znani španski lovec Rafa Carrillo in nagrajeni špansko-argentinski strelec v F-Class Sergio D’angelo. Za celoten proces proizvodnje skrbi ekipa izjemno nadarjenih in izkušenih strokovnjakov; ljudi, ki vedo, kaj delajo, in so v podjetje prinesli bogato znanje od drugod. Tudi iz vojske.

Z marinci ni naključij
Da lahko pri današnji ponudbi izstopaš s kakovostno izdelavo cevi, se seveda ne more zgoditi slučajno. V Bergari so prepričani, da natančne puške ne potrebujejo le najboljših komponent, ampak tudi odlično konstrukcijo in dovršen postopek montaže. Znano je, da uporabljajo izjemno kakovostno jeklo, manj znano pa je, da so preobrazbo njihove proizvodnje zasnovali posamezniki z močnim ugledom v orožarski obrti. V ZDA se je zgodba o izjemni Bergarini rasti začela z izdelavo serije Custom, pušk, narejenih po naročilu. Razvoj in izdelavo je vodil omenjeni Dan Hanus, odličen poznavalec orožja iz vrst ameriških marincev. Ker je ta segment zaradi rezultatov hitro rastel in z njim celotna blagovna znamka, je Hanus sestavil skupino za razvoj proizvodnje iz vrst vojaških kolegov, ki so izdelovali orožje tako za bojne namene kot za športna tekmovanja ameriških marincev, ter najboljših diplomantov PWS. Proizvodni proces je zato rezultat raznolikega znanja, tlakoval je pot kakovosti in botroval nizanju Bergarineh uspehov, ki so sledili spremembam. Ko so se prepričali, da so na pravi poti, so dovršenost postopkov, povezanih s serijo Custom, preslikali v Španijo in z njo zasnovali širok program serije B-14.

Foto: Bergara
Serija B-14 je najbolj prepoznavna, univerzalna in razširjena Bergarina serija, zgrajena na sistemu Remington 700. To pomeni, da je njihov sistem tudi temeljito preizkušen v praksi in da je za to orožje na voljo izjemno veliko dodatne opreme.

Ista zasedba strokovnjakov tvori jedro Bergarine produkcijske ekipe še danes, svoje znanje pa sistematično prenašajo na vsakega novega zaposlenega. Tudi ta praksa se pozna na izdelkih, ki gredo v roke lovcev in drugih strelcev širom po svetu.

Foto: Puškarstvo Vute
Izjemna natančnost, kakovostni materiali in dovršena izdelava so tem puškam odprla tržišča že v 40-tih državah.

Bergarine puške postajajo v lovskem svetu sinonim za natančnost. Prvi in glavni razlog se skriva v natančno izvrtani »praznini«, ki predstavlja srčiko tega orožja. Precizno izdelana cev je, trdi Dan Hanus, bistvena za natančnost orožja.

Kakšna je pravzaprav »cev, ki naredi razliko«
Vsaka Bergarina cev je narejena iz ravne palice kakovostnega valjastega jekla. Zelo ravne, pravzaprav. Izdelana mora biti na štiri tisočinke inča natančno – če ni, iz nje ne bo nikoli nastala Bergarina puškina cev. V tem se že skriva ena od posebnosti njihove proizvodnje.

Foto: Puškarstvo Vute
Vse se začne z izjemnim materialom in Bergarine cevi slovijo po odličnem jeklu.

V jekleno palico izvrtajo luknjo s posebnim vrtalnim strojem, ki ustvari popolno izvrtino po celo dolžini. Za razliko od mnogih drugih proizvajalcev njihovo vrtalno orodje na izvrtini ne pusti praktično nobene sledi, ker je njihova druga odlika. Posebna in ločeno delujoča vretena z diamantnimi konicami namreč polirajo notranjost do skoraj zrcalnega učinka. Gre za časovno precej zamuden korak, ki pa jim omogoča, da dosežejo raven natančnosti primerljiv s cevmi, ki stanejo neprimerno več.

Foto: Puškarstvo Vute
Preden jih vgradijo v puške, Bergarini strokovnjaki vsako cev temeljito preverijo. Če po katerem od strogih kriterijev odstopa, ne bo nikoli prišla do trgovine.

Postopek izdelave zaključi žlebenje, ki dopušča odstopanja do največ 2 desettisočinki inča natančno; gre za toleranco, ki odlikuje ročno delo najboljših puškarjev. Postopek obdelave žlebov zaključijo s procesom segrevanja materiala: s tem, ko izpostavijo cevi izredno visokim temperaturam, vplivajo na molekulsko zgradbo jekla in zapečatijo v proizvodnem procesu pridobljene vrhunske lastnosti v »trajen spomin« in izjemno odpornost na obrabo.

Foto: Bergara
Ne glede na to v katero serijo bodo spadale, gredo vse Bergarine cevi skozi enak postopek zahtevne obdelave in so podvržene enakim kriterijem kakovosti.


V tovarni Bergare točno opoldne vsak dan ugasnejo stroje in se zberejo v jedilnici pri skupnem kosilu. Ob izredno sproščenem vzdušju posedijo ob pladnjih tradicionalno preprostih a zelo raznolikih baskovskih jedi. Ta običaj je zaslužen, da se vsak dan vračajo na delovno mesto zadovoljni in bolj povezani. Oboje je pogoj za dobro opravljeno delo, ki se na koncu proizvodnega procesa kaže v kakovosti produktov. Zanimiva je še eno njihovo posebnost: del imena podjetja, ki ima v lasti Bergaro, je S.Coop. V Baskiji to pomeni kooperativo, kjer ima večina zaposlenih v podjetju tudi lastniški delež. Odnosi med njimi so zato bolj na ravni družine kot podjetja. Brez dvoma tudi to prispeva k njihovi uspešni zgodbi.


Lovske sanje ujete v treh serijah
Na slovenskem tržišču so na voljo tri različne serije Bergarinega lovskega orožja. Prva in najbolj prepoznavna je serija B-14. Odlikujeta jo pregovorno visoka natančnost in kakovost celote; postali sta merilo v cenovnem razredu, ki ga nagovarja. Druga serija BA-13 Take Down zajema enostrelne izjemno kompaktne puške z različnimi izvedbami kopit in dizajnov. Tretja serija – ki je sicer dosegljiva tudi pri nas, sestavljajo pa jo v ZDA – je serija Premier. Gre za nekakšno nadgradnjo modelov iz serije B-14. Mimogrede: v ZDA proizvajajo še serijo Custom. Kot pove ime, je Custom orožje prilagojeno specifičnim potrebam in sestavljeno ročno, a je naprodaj le na ameriškem tržišču.

Foto: Bergara
Vsaka serija pušk pokriva svoj segment bodisi glede na cenovni razred bodisi glede pogojev lova. Z velikim naborom opreme in zaključne obdelave dopušča izpolnitev številnih individualnih želja.

B-14: demonstracija vsega, kar odlikuje Bergaro
Serija B-14 prinaša uporabniku vso kakovost in natančnost, po kateri dandanes slovi Bergara, v nizki srednji cenovni razred, ki je dostopen praktično vsem resnim lovcem ali športnim strelcem. Orožje iz te serije zagotavlja raven kakovosti in zmogljivosti, ki je v tem cenovnem razredu praktično brez konkurence. Ker je osnova serije B-14 svetovno znani sistem Remington 700, je dodatnih komponent za to puško kolikor vam poželi srce.

Foto: Bergara
Če prisegate na les, bo model B-14 timber pravšnji za vas. Je pa izvedb v seriji B-14 toliko, da lahko skoraj gotovo vsakdo najde nekaj, kar mu bo všeč.

Model B-14 HMR (Hunting and Match Rifle) denimo, ima v kopitu posebno ogrodje, ki je plod njihovega lastnega razvoja. Konstrukciji daje dodatno oporo in ustvarja brezhibno posteljico za prosto plavajočo cev, kar seveda dodatno pripomore k večji natančnosti. Ta model (na naslovni fotografiji tega članka) je nekakšna mešanica med lovsko in športno puško, kar je razvidno že iz imena, in ponuja zadovoljstvo tako lovcem kot športnim strelcem. Za to sta poleg natančnosti zaslužna po dolžini nastavljivo kopito in po višini nastavljiva ličnica. Odlično konstrukcijo dopolnjuje tekoč zaklep lastne konstrukcije in izdelave. Ima ekstraktor tipa Sako in konično oblikovan nos zaklepa za izjemno gladko delovanje. Teža proženja je prosto nastavljiva, v tovarni jo umerijo na 1,4 kg.

Puške iz serije B-14 imajo 5-strelni AICS združljiv snemljivi nabojnik. Opcijsko je na voljo tudi 10-strelni magazin, poleg tega pa so vsi modeli opremljeni z jermenicami. Ob modelu timber in HMR, so na voljo številni drugi: ridge, sporter, hunter, woodsman, pa tudi kaj že na videz precej drugačnega, denimo BMP super varmint, kar je pravzaprav tekmovalna puška s 25 milimetrov debelo cevjo.

Premier: nadgradnja za zahtevne strelce
Serija Premier je zasnovana tako, da nadgrajuje že tako odlične lastnosti serije B-14, izboljšave se kažejo tako v materialih kot v nekaterih sestavnih delih. Osnovni material je vrhunsko nerjavno jeklo 416, obdelano z zaključnim slojem keramičnega premaza iz Cerakote, ki ne ponuja le olepšan videz, ampak tudi trajnejšo zaščito. Poleg tega, da so puške iz serije Premier sestavljene ročno, nudijo uporabnikom široko paleto različnih kopit. Vse imajo vgrajene izjemne sprožilce TriggerTech, pa tudi druge komponente, ki jih vgrajujejo, spadajo med najbolj cenjene na tržišču.

Foto: Bergara
Puške iz serije Premier zagotavljajo natančnost, ki se kaže v manj kot 1 MOA na 100 jardov z uporabo tovarniškega streliva.

S serijo Premier so pri Bergari ustvarili nabor taktičnih in lovskih pušk, ki so na ameriškem tržišču nekakšen podaljšek najbolj ugledne serije Custom, vendar s standardiziranimi funkcijami, kar poenostavlja proizvodnjo in montažo delov. Z njimi nagovarjajo zahtevnejše lovce in strelce. Modele kot so ridgeback, highlander, HMR PRO, approach in LRP odlikujejo odlična sintetična kopita in sodobni camo vzorci.BA-13: kompaktni posebneži velikih zmožnosti
Serija BA-13 Take Down med Bergarinimi puškami najbrž najbolj odstopa od tega, kar smo bili doslej vajeni videti v naših loviščih oziroma v rokah naših lovcev. Enostrelne puške iz te serije postajajo vse bolj priljubljena izbira predvsem za gorski lov, v slovenskih razmerah pa so izjemno uporabne tudi za v pogone, lov na zalaz ali pri iskanju zastreljene divjadi. Odlično doprinesejo okretnosti lovca v kraških goščavah ali na kakšnem podobnem terenu. Priljubljena izbira za krvosledce je v kalibru .308 Win ali morda .300 AAC BLK, v hitrejših kalibrih pa so te puške priljubljene zlasti med lovci, ki morajo do lovišča prehoditi večjo razdaljo. Razstavljeno puško lahko namreč prenašajo kar v navadnem nahrbtniku. Razlog za vse to so seveda kompaktne dimenzije serije BA-13: v odvisnosti od modela sega celotna dolžina od 80 do 90 cm.

Foto: Bergara
Kompaktne puške iz serije BA-13 so preprosto in brez orodja razstavljive na tri sestavne dele, podobno kot trap šibrenice. Kompaktnost ne zmanjšuje natančnosti, po kateri so poznane vse Bergarine cevi.

BA-13 Take Down je na voljo v inox ali blued izvedbi cevi, pa naj gre za model thumbhole, synthetic, down black, wood camo ali camo. Bodisi z optiko, bodisi z odprtimi merki, enako kot vse druge Bergarine puške so tudi te zanesljive, natančne in po sprejemljivi ceni za veliko večino lovcev.

Perfekcijo proizvodnje Bergarinih cevi in sestavljanje puške iz serije B-14 si lahko v osemminutnem filmčku ogledate tukaj. Kratek predstavitveni video njihovega paradnega modela B-14 HMR boste našli na tem linku, več o posameznih modelih Bergarinih pušk na slovenskem tržišču pa lahko izveste na tej povezavi.

O avtorju:
Dušan Waldhütter iz WOW Stories je naš zunanji sodelavec, dolgoletni novinar in urednik, pa tudi lovec, športni strelec in inštruktor športnega strelstva registriran pri Olimpijskem komiteju RS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja