Orožje

Anschütz sistemi: 54 in 64 (3. del)

Anschütz sistemi: 54 in 64

Pregovorno znana kakovost in natančnost Anschütz orožja izvira iz njihovih sistemov, sprožilnih mehanizmov, cevi,… Dva izmed znamenitih sistemov, ki ju Anschütz uporablja na celi paleti svojih pušk in to že desetletja, sta prav gotovo sistema Match 54 in Match 64.

Kakšna je razlika med tako opevanima Anschütz sistemoma Match 54 in Match 64? Podjetje Anschütz na svoji spletni strani navaja preprost odgovor, ki ga lahko razumemo nekako tako:

Sistem 54 je po kakovosti v višjem razredu v primerjavi s sistemom 64. Match 54 namreč uporablja bolj dodelan sprožilni mehanizem s širokim območjem nastavitev, težji, eksentrični zaklep in iglični sistem (sistem udara igle) višje kakovosti.

Slika 1: Levo ročica zaklepa sistema 54, desno 64

Kaj to pravzaprav pomeni?

V obeh primerih gre za izjemno kakovostna in natančno izdelana sistema, ki tudi slovita po svoji natančnosti. Iz prakse smo lovci navajeni, da sistem 54 običajno vidimo na tekmovalnih, enostrelnih puškah, 64 pa na lovskih puškah s 5-strelnim nabojnikom. Oba zaklepa uporabljata dvobradavični sistem, vendar je zaklep na sistemu 54 premera 30 mm, na 64 pa 26 mm (prej celo 25 mm). Več materiala na sistemu 54 pomeni večjo maso, pomeni pa tudi večjo robustnost in stabilnost. Vžig naboja na sistemu 54 je po svoji konstrukciji tudi precej hitrejši, kakor na sistemu 64, igla iz enega kosa pa ima določen tudi končni (end-stop) položaj, kar je hkrati varovalo pred poškodbo pri suhem proženju. Zaklepanje sistemov 54 običajno deluje bolj gladko in tekoče. Morda bi na prvi pogled lahko rekli, da je 64 namenjen bolj splošni, univerzalni rabi, pri sistemu 54 pa je cilj samo en: natančnost in še enkrat natančnost. V kratkem je sistem 64 nekako vstopni model v tekmovalni svet, 54 pa v njem dominira. Seveda samo zaklepišče ne prinese rezultata, oba sistema sta precej povezana s kakovostjo izdelave Anschütz cevi ter sprožilnih mehanizmov, kar je zmeraj del sistema in tudi predpogoj za natančnost. Glede na konstrukcijo in količino materiala si bi upal tudi trditi, da je sistem 54 na dolgi rok bolj trajen oz. obstaja manj možnosti za obrabo – pomembno za vse, ki zares veliko streljajo. Zraven omenjenega pa velja splošno prepričanje, da je generalno gledano sistem Match 54 bolj natančen. Najbrž je to tudi razlog, da je izmed primerjanih le 54 sistem tisti, ki ga vidimo na resnih benchrest tekmovanjih. Pa vendar, večje natančnosti sistema Match 54 nihče ne more zagotoviti. Lahko pa z gotovostjo trdimo, da je 54 vsekakor hitrejši, po njem pa se tudi prenaša manj vibracij zaradi večje mase.

V kolikor se odločimo za Match 54, se vzrok običajno skriva v tem, da je sistem konstrukcijsko močnejši, bolj tog, robustnejši, trajnejši in z bolj gladkim delovanjem. Prav tako lahko s tem sistemom dobite vrhunske sprožilne mehanizme, kakršnih pri sistemu 64 v veliki večini primerov ni. Seveda se zmeraj poraja vprašanje, za kakšne namene puško potrebujemo; za »plinkanje« je seveda nesmiselno odšteti dvakratno (ali celo več) razliko v ceni, kolikor je običajno razlika med puško, ki uporablja sistem 64 v primerjavi s puško, ki uporablja sistem 54.

Kako po modelu puške najhitreje prepoznati, kateri sistem je uporabljen v določeni puški? Pri lovskih Anschütz puškah je to relativno enostavno. Puške 1710 in 1712 slonijo na sistemu 54, puške 1416, 1516 in 1517 pa na sistemu 64. Sistem 64 je zraven tega uporabljen tudi v športni puški 1903, za vse ostale (predvsem športne) modele Anschütz pušk in s tem povezana vprašanja pa je najbolje, da se obrnete na kolektiv Puškarstva Vute, kjer vam bodo usposobljeni strokovnjaki pomagali z odgovori na takšna in drugačna vprašanja.

Sam sem se zaradi vsestranske uporabe (lov, rekreacija, šport, zabava) in 5-strelnega nabojnika odločil za puško, ki uporablja sistem 64 (1416L D HB Classic), kot dodatno opremo pa sem izbral še sprožilni mehanizem 5098, saj tovarniški na tem modelu puške ni ravno po mojem okusu. In s svojo izbiro sem še danes izjemno zadovoljen.

Za Puškarstvo Vute – Renato BRODAR

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja