Lov

Ali lahko lovu rečemo šport?

Marsikateri strasten lovec, ki veliko časa preživi v naravi, rad ponavlja, da je lov izvrsten šport. Lov velja za dejavnost, ki zahteva določeno fizično pripravljenost: sposobnost večurne hoje po gozdu, včasih po zelo strmih poteh, sposobnost nošenja svojega plena, vzdržljivost na hudem mrazu, med čakanjem je včasih treba premagati lakoto in zaspanost, potrebna je tudi spretnost pri streljanju …

Ne glede na vse našteto, je govoriti o lovu kot o športu skoraj neprimerno. Glavni element kateregakoli športa je tekmovalnost. Če ni tekmovalnosti, potem določeni aktivnosti ne moremo reči šport.
Ali lahko pri lovski dejavnosti zasledimo tekmovalnost? Ja, delno, na primer pri streljanju na glinaste golobe, če tovrstno dejavnost štejemo k lovski. Dejstvo pa je, da pri besedi lov zagotovo ne pomislimo na glinaste golobe, temveč na uplenjanje divjadi. Divjad pa ni predmet nobenega tekmovanja. Prav zato lov ni šport. Je pa zagotovo fizična in tudi miselna (posebej pri zasledovanju in ocenjevanju divjadi) aktivnost na prostem.

Kaj pa mislite Vi?
Ali vas moti definicija lova kot športa?
Kako bi vi z nekaj besedami opredelili lov?

Delite svoje mnenje tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja