Lov

Edinstveni Blaser R8

Čeprav je njegova zasnova videti zelo preprosta, je to lovsko orožje z imenitnim pedigrejem v resnici tako polno uporabnih inovacij, kot najbrž redko katero drugo.

Koncept R8 izhaja iz modela Blaser R93, ki ga je leta 1993 zasnoval Blaserjev oblikovalec Meinhard Zeh. Imel je številne značilnosti, ki so bile pri lovskih puškah redke, denimo sistem ročnega napenjanja sprožilca in namestitev optike neposredno na cev. R93 se je skozi leta upravičeno okitil z nazivom “puška stoletja”, do leta 2002 so jih izdelali več kot 100.000, pet let kasneje pa že dvakrat toliko.
Model R8, ki so ga začeli izdelovati leta 2008, je hitro pričel pisati podobno odmevno zgodbo kot njegov predhodnik in razlogov za to je veliko. Blaserjeva ta hip najatraktivnejša lovska risanica R8 je namreč resnično nekaj posebnega. Ponaša se s številnimi inovacijami, izjemno modularnostjo in sistemom ročnega napenjanja sprožilnega mehanizma. Zasnova delovanja zaklepa omogoča premovlečno repetiranje in to večino lovcev navduši že na prvi pogled ali bolje rečeno – pri prvi uporabi. Tulec izvržemo iz ohišja s potegom ročice naravnost nazaj, ko jo ponovno potisnemo naprej, vstavimo v ležišče nov naboj in zaklenemo zaklep. Tako lahko pri puškah s premovlečnim repetiranjem v izjemno kratkem času oddamo novi strel in nam za to sploh ni treba jemati orožja z ramena. Vendar je to pri modelih R8 šele začetek tistih karakteristik, ki navdušujejo lovce.

Kako in zakaj je R8 posebna?
Zahvaljujoč edinstveni zasnovi je ta puška krajša od večine drugih repetirnih pušk. Medtem ko imajo klasične repetirke celoten sistem narejen v zaporedju: sprožilni mehanizem –  nabojnik – cev, so pri R8 nabojnik namestili neposredno nad sprožilni mehanizem.  Sistem puške je zato opazno krajši in posledično je krajše celotno orožje.  
Druga stvar, ki jo opazimo, je, da sta sprožilni mehanizem in nabojnik neločljivo povezana, ko odstranimo nabojnik, odstranimo tudi prožilni mehanizem.  Zato je puška brez nabojnika popolnoma varna. Tudi če ostane naboj v cevi, ga nič ne more sprožiti, ker puške brez prožilnega mehanizma dejansko nima kaj sprožiti.  

Sprožilni mehanizem in nabojnik sta neločljivo povezana, zato je puška brez nabojnika popolnoma varna.

Tretja posebnost je, da je vsaka cev teh pušk tovarniško pripravljena za montažo strelne optike, strelni daljnogled pa nameščen neposredno na cev s hitro snemljivo (QR) montažo. Sistem je preprost in deluje zanesljivo. Pri Blaserju jamčijo, da ob vsakokratni namestitvi optike puška ohrani točnost.
Četrta stvar, ki bi lahko bila tudi prva, je izjemna modularnost, ki jo pri tej puški ponuja Blaser. Dejansko si lahko orožje v celoti sestavimo po meri in pri tem izbiramo iz bogatega nabora njihovih opcij.
In petič: R8 ni le izjemno tehnično dovršeno orožje v vseh pogledih, ampak je tudi zelo vsestransko. Mislili so na levičarje in desničarje, moške in ženske, ljubitelje lesa in tiste, ki to niso. O, ja, o R8 imamo veliko za povedati.

Zasnovana za odličen strel
Preden odda strelec prvi strel, mora na R8 ročno napeti prožilni mehanizem. S tem, ko potisne napenjalo naprej, šele napne vzmet udarne igle. Iz tega izhaja, da do strela ne more priti niti teoretično, kadar mehanizem ni napet, tudi če puška pade po tleh. In če nabiti puški odstranimo nabojnik, medtem ko ima napeto vzmet, se ta mehanizem avtomatično prestavi v varni položaj. Pri varnosti niso sklepali kompromisov.
Tudi sicer je orožje konstrukcijsko narejeno tako, da skoraj nič ne more iti narobe; ko snamemo daljnogled, puška nima posebej izpostavljenih delov, zaradi katerih bi bila občutljiva na poškodbe.  Ležišče cevi je brezhibno obdelano, cev pa je v orožje trdno vpeta z dvema močnima vijakoma.  Razen ležišča se je ne dotika ničesar, njeno vpetje (bedding) je neoporečno.

Vsaka cev teh pušk je tovarniško pripravljena za montažo strelne optike. QR montaža omogoča hitro menjavo optičnih naprav, pri vsakokratni namestitvi pa ohrani točnost.

Serijsko vgrajen sprožilec ima težo proženja 900 gramov in pade točno takrat, ko je treba. Opcijska različica je legendarni Atzlov sprožilec, ki velja za enega najboljših na tržišču. Ta daje možnost hitrega preklopa med dvema različnima težama proženja s preprostim premikom gumba na nabojniku. Prva nastavitev, namenjena lovu, ima težo proženja 650 gramov, druga, »match« nastavitev za streljanje na tarčo, pa zagotavlja padec udarne igle že pri 250 gramih. Če želimo zamenjavo za Atzlov sprožilec narediti naknadno, ne zadostuje zgolj menjava nabojnika s sprožilcem, ampak je treba malce prilagoditi samo puško. Če že v osnovi naročimo izvedbo z Atzlovim sprožilcem, se temu seveda izognemo.

Z nabojnikom, ki ga ne bomo izgubili
Marsikdo pozna izkušnje lovskih tovarišev, ki so snemljivi nabojnik izgubili pri manevriranju z orožjem. Bodisi pri plezanju na prežo, bodisi pri hoji skozi gosto grmovje, jim je nesrečni dotik s kakšno vejo ali delom opreme za vedno pogubil ta nepogrešljivi in nenazadnje dragi del orožja. Pri R8 do tega praktično ne more priti. Njegov nabojnik lahko namreč snamemo le tako, da na obeh straneh hkrati in konkretno stisnemo obe njegovi ušesi. Kljub temu so njegovi konstruktorji dodali za največje skeptike še dodatno zaščito na dnu nabojnika. S premikom varovala, ki ga dosežemo z vrhnje strani nabojnika, lahko snemanje nabojnika enostavno zaklenemo in povsem preprečimo. Dobro so se spomnili tudi priročnega pokrova, s katerim odstranjen nabojnik zaščitimo pred umazanijo. Dobimo ga ob nakupu orožja enako kot pokrov odprtine na puški.
Iz oblikovnega stališča imajo puške R8 le dve vrsti nabojnikov. Prvi, običajni, je kompatibilen z vsemi tipi R8 razen za puške s thumbhole kopiti (ki imajo luknjo za palec). Slednje imajo namreč malce drugače oblikovan nabojnik. Učinkovit modularni sistem
R8 lahko skomponirate po individualnih željah. Možnosti, ki jih ponuja obsežen modularni sistem, je izjemno veliko. Ta sestavljiva zasnova pa ne omogoča le nakupa orožja po lastnem okusu, temveč preprosto in hitro transformacijo puške v poljuben kaliber, saj lahko z eno puško streljamo vse. Začne se pri kalibru .22LR, ki obstaja kot menjalni sistem za vse puške R8, nato pa sega od .222 Rem. do fascinantnega .500 Jeffery.  Cev je na orožje pritrjena z dvema vijakoma, ki ju odvijemo s priloženim ključem, jo zamenjamo, nato pa privijemo drugo. Po potrebi (odvisno od menjave kalibra) s prsti odstranimo še čelo zaklepa in ga zamenjamo z drugim, prav tako brez orodja zamenjamo še notranji del nabojnika. Transformacija v drugačen kaliber je s tem končana v manj kot minuti. Poučen video o tem, kako zamenjati cev, najdete na tej povezavi.

Ko sestavljamo svoj novi R8, lahko iščemo kombinacije iz bogatega nabora Blaserjevih opcij. Cevi za različne kalibre pa lahko svoji puški po želji nato dodamo kadarkoli.

Modularnosti, ki jo ponuja R8, so veseli tudi levičarji, saj si lahko omislijo katerokoli puško R8. Vse kar morajo narediti je, da ji zamenjajo zaklep, kar vzame nekaj sekund.  Sicer pa lahko izbirajo med praktično vsemi kopiti v Blaserjevem arsenalu, saj so skoraj vsa kopita iz njihove proizvodnje narejena tudi v izvedbi za levičarje. Modeliranje orožja, ki omogoča sestavo novega R8 po individualnem okusu, omogoča spletni konfigurator.


Kalibri R8
Razpon kalibrov, v katerih ponuja Blaser svoj model R8, je navdušujoč. Poleg .22LR sega od mini (204 Ruger, .222 Rem., .223 Rem.), standardnih (.22-250, .243 Win., 6XC, 6,5×47 Lapua, 6,5 mm Creedmoor, 6,5×55 SE, 6,5×57, 6,5×65 RWS, 6,5-284 Norma, .270 Win., 7×64, .308 Win., .30-06, 8×57 IS, 8,5×63, 9,3×57, 9,3×62), srednjih (6,5×68, 7,5×55 Suisse, 8×68 S), do magnum (.257 Weath. Mag., .270 Weath. Mag., .270 WSM, 7 mm Blaser Mag., 7 mm Rem. Mag., .300 Blaser Mag., .300 Rem. Ultra Mag., .300 Win. Mag., .300 Weath. Mag., .300 WSM, .338 Blaser Mag., .338 Win. Mag., .375 Blaser Mag., .375 H & H Mag., 10,3×68 Mag., .416 Rem. Mag., .458 Lott) do posebnih (500 Jeffery, 10,3×60 R, 300 Norma Mag., .338 Lapua).


Modeli R8 z lesenim kopitom
R8 je osnovni model, ki ima vse, kar mora imeti sodobno in visoko zmogljivo lovsko strelno orožje. Omogoča številne opcijske nadgradnje cevi in merkov, zaklepa in kopita. Vse cevi so tovarniško že pripravljene za uporabo Blaserjeve montaže, uporabljen les za kopita osnovnega modela je iz tretje kategorije.

R8 LUXUS pade v oči vsakemu ljubitelju gravur. Puška je narejena v tradicionalnem slogu s široko paleto rokodelskih mojstrovin. Les za kopito je iz četrte kategorije.

R8 ATTACHÉ je prestižno oblikovana različica za vse, ki imajo radi les in še posebej cenijo elegantno izvedbo. Zasnova je odlična simbioza vrhunske tehnologije in klasične lovske elegance. Ima pozlačen sprožilec in kontrasten, črno matiran pokrov zaklepišča. Platnice zaklepišča in držalo ročice zaklepa so leseni, kakovost uporabljenega lesa za kopito, ki ima bavarsko ličnico, je sedme stopnje.

Izbor kopit v Blaserjevem salonu v nemškem Isnyju ne pusti ravnodušnega nobenega ljubitelja orehovine.

R8 BARONESSE ima bogato gravirane stranske platnice zaklepišča, puška ima pozlačen sprožilec in čelo zaklepa, leseno držalo ročice zaklepa, kopito z dvojno gumo in barvarsko ličnico ter les iz osme kategorije. S puško pride v kompletu tudi originalen ABS Blaser kovček in usnjeni pas (sicer je cena  obojega skupaj več kot 500 EUR).

Z R8 Baronesse so ustvarili harmonijo tehnične dovršenosti in likovne umetnosti.

R8 SUCCESS ima ergonomsko dovršeno thumbhole kopito iz dragocene orehovine, segajoče od četrtega do sedmega kakovostnega razreda. Prepoznavno podobo tega modela zaokrožuje mat črno zaklepišče in okrasna ploščica iz nerjavnega jekla, nameščena pod ličnico. Specifična oblika thumbhole kopita omogoča še elegantnejše oziroma hitrejše repetiranje, kot je to pri drugih modelih R8 s klasično obliko kopita. Roka, razen zapestja in kazalca, ki premikata zaklep, lahko namreč pri repetiranju orožja ostane v istem položaju, saj premikajočemu zaklepu ni napoti palec. Pred naslednjim strelom zato z dlanjo ni potrebno znova “loviti” kopita.

R8 INTUITION so razvili za žensko anatomijo. Krajše kopito v slogu Monte Carlo s posebej mehko blazinico za naslon v ramo, vitkim pištolskim ročajem in simpatično dizajnersko oznako iz nerjavnega jekla lovki omogočajo, da v celoti izkoristi potencial R8. Les, ki so ga uporabili, je iz četrte kategorije.

R8 COMPACT zaokrožuje celovit nabor izvedb z lesenim kopitom. Ta kompaktna izvedba puške R8 ima kopito oblike Monte Carlo, dolgo 350 mm, in prilagojen pištolski ročaj. Je odlična izbira za lovce, ki so manjše rasti.

Modeli R8 s kopitom iz umetne mase
Glede na to, da je povpraševanje po puškah, ki imajo kopito iz umetne mase, vedno večje, je temu primerna tudi ponudba modela R8. Predstavljamo najbolj aktualne in prepoznavne modele.

R8 PROFESSIONAL je model R8, zasnovan za profesionalni lov. Vložki iz elastomera, materiala, ki se lahko po deformaciji sam vrne v začetno obliko, podpirajo varen oprijem in odlično manevriranje z orožjem v vseh okoliščinah. Ti inserti so dodani na sprednjem delu orožja in ročaju, kamor nalegajo prsti prožilne roke. Gumirana blazinica, ki blaži odsun orožja v ramenu (recoil pad), je zasnovana tako, da učinkovito opravlja svojo nalogo, obenem pa lepo drsi.

R8 PROFESSIONAL SUCCESS je model professional v izvedbi success, kar pomeni, da ima thumbhole  kopito. Kopita z luknjo za palec so vedno bolj aktualna, saj imajo bolj ergonomično obliko, ki omogoča natančnejše streljanje. Že pred leti so začela navduševati v športnem streljanju, zdaj pa jih vse pogosteje srečujemo tudi pri lovskem orožju. Na tem linku razkriva R8 Professional Success svoje zmogljivosti v lovski avanturi v Tirolskih Alpah. Video je posnel znani snemalec in producent Otmar Penker, ko je na zalazu poškodovanega jelena spremljal Blaserjevega inženirja Mathiasa Knepplerja. R8 PROFESSIONAL SUCCESS LEATHER predstavlja različico, ki ima v kopito vstavljene nedrseče vložke iz obstojnega impregniranega usnja. S kombinacijo različnih barv kopita in usnja lahko vsak lovec ustvari unikatno in sebi všečno celoto.

Kdor si enkrat omisli thumbhole kopito, le še redko  poseže po klasičnem. Pri R8 Professional Success Leather je takšno kopito iz izjemno vzdržljive umetne mase, izdelano z vložki iz impregniranega usnja.

R8 PROFESSIONAL SUCCESS MONZA se bistveno ne razlikuje od predhodnika, je pa ta različica za kanček še bolj dizajnersko dodelana. Usnje na kopitu ima namreč prepoznavne barvite šive.

R8 Professional Success Monza daje thumbhole kopitu z značilno obšitim usnjem na pištolskemu ročaju še elegantnejši pridih.

R8 PROFESSIONAL SUCCESS RUTHENIUM ponuja ljubiteljem dragocenih materialov še za kanček več prestiža. Dodaja ga ena najredkejših plemenitih kovin na svetu iz skupine platine. Zaključek iz rutenija je na braniku sprožilca, zaklepišču in na dnu nabojnika, zato je oblikovno gledano v očeh marsikoga model Ruthenium vrhunec elegance R8. Njegov razkošni videz dopolnjuje zaključni zaščitni premaz DLC (Diamond-Like-Carbon) na čelu zaklepa, sprožilcu in okroglem zaključku ročice zaklepa, celostno podobo pa zaokrožujejo inserti iz impregniranega usnja.

R8 CARBON SUCCESS se med vsemi modeli R8 ponaša z razkošjem in največjimi zmogljivostmi; združuje najboljše od najboljšega, pravijo proizvajalci. Ta izvedba ima namreč karbonsko kopito, material, ki ob zelo nizki teži nudi izjemno trdnost. Povezava ogljikovih vlaken z robustnimi usnjenimi vložki na pištolskem ročaju, ličnici in kopiščku, predstavlja glamurozno kombinacijo najboljših materialov.

R8 ULTIMATE je zadnji model Blaserjeve proizvodnje R8. Ta najnovejša različica postavlja nov standard glede funkcionalnosti in oblikovanja. V ergonomsko optimizirano sintetično thumbhole kopito črno-rjave barve so vgradili vložke iz črnega elastomera. Čeprav je tudi vizualno precej prepoznaven, je glavna posebnost »Ultimata« njegova inovativna zasnova, ki postavlja v ospredje funkcionalnost.

Z zasnovo, ki podpira tako funkcionalnost kot unikatni videz, ustvarja R8 Ultimate nov standard pri oblikovanju lovskega orožja.

Pri R8 Ultimate lahko izbiramo med različnimi opcijskimi dodatki na thumbhole kopitu. Na voljo so dvižna ličnica, blažilec odsuna in sistem, ki omogoča številne nastavitve gume kopita. Blažilec z dovršenim načinom absorbcije odsuna je učinkovit tudi pri največjih kalibrih in je na voljo v treh različnih trdotah. Lahko pa namesto blažilca izberemo poseben sistem, nastavljiv po višini in dolžini, ki omogoča tudi spremembo naklona blazinice v ramo.

Kopita R8 Ultimate omogočajo prilagoditev strelcu in učinkovito optimiziranje odsuna orožja.

Optimalen položaj orožja v rami zmanjšuje napake, ki se zgodijo pri oddaji strela, kar posledično povečuje natančnost. Kako si lahko nastavimo to kopito za optimalni odsun kar na strelišču, odlično prikazuje tale objava.


Posebne izvedbe R8
Da zaokrožimo izjemno zgodbo puške R8, omenimo še modele, ki so jih pri Blaserju razvili za lov na veliko afriško divjad. R8 KILOMBERO ima jekleni zaklep in odprte merke, seveda pa omogoča tudi namestitev optike. Kopito je v slogu Monte Carlo z 2,7 cm debelim gumijastim blažilcem odsuna in Blaserjevim Kickstop blažilnim sistemom. Les je iz razkošne sedme kategorije, sicer pa je ta puška kompatibilna z vsemi cevmi, ki jih ponuja modularnost tega orožja. R8 SELOUS je dizajnerska nadgradnja Kilombera, R8 PROFESSIONAL HUNTER pa je puška s sintetičnim kopitom z vložki iz elastomera, zasnovana za najtežje pogoje lova.

Model R8 SELOUS je tako glede oblikovanja kot funkcionalnosti namenjen največjim lovskim doživetjem.

Ste željni navdiha?  
Kot vso drugo Blaserjevo orožje ima R8 desetletno tovarniško garancijo. Nazorno prezentacijo štirih kategorij, v katerih blesti – torej: natančnosti, hitrosti, varnosti in univerzalnosti –,  najdete v simpatični intro simulaciji.Generalno predstavitev modela R8, ki so jo pri Blaserju posneli januarja 2021, v kateri puško med drugim zakopljejo v blato, nato pa očistijo kar z vodo v potoku, si lahko ogledate tukaj.
Na lov z R8 v kalibru .416 Rem. mag. pa vas bo po južnoafriških savanah popeljal tale video. Gre za navdihujoč desetminutni filmček Otmarja Penkerja, posnet leta 2014, ki je nastal v tesnem sodelovanju z Blaser Hunting Rifles. Še ena pomenljiva zgodba, po kateri lahko sklepamo, da bo tudi R8 nekoč visoko v boju za laskavi naziv puške stoletja.

O avtorju:
Dušan Waldhütter iz WOW Stories je naš sodelavec, dolgoletni novinar in urednik, pa tudi lovec, športni strelec in inštruktor športnega strelstva, registriran pri Olimpijskem komiteju RS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja