Lov|Lovska oprema|Orožje|Triki & nasveti

Osnovna nega orožja

Orožje predstavlja vsakemu lovcu ali športnemu strelcu enega izmed najosnovnejših pripomočkov za opravljanje njegove dejavnosti. Gre za mehanske predmete, ki, kot vsi drugi, zahtevajo redno čiščenje in vzdrževanje, da bi nam dolgo in zanesljivo služili ter nas razveseljevali ob vsakodnevni uporabi.

Lovci se običajno ne pogovarjamo veliko o negi svojega orožja. Večina uporablja le eno univerzalno olje (kot na primer Ballistol Universalöl), ki služi tako čiščenju, kot tudi zaščiti kovinskih površin pred korozijo, negi lesa in še kaj, kar bi naj bilo po splošnem prepričanju dovolj (dovolj je le do takrat, dokler tudi sami ne poskusimo namenskih čistil in se na lastne oči prepričamo, koliko umazanije smo kljub rednemu čiščenju z Ballistol-om uspeli dodatno odstraniti). Le redko kateri od lovskih pripravnikov jasno izrazi željo po kakšni informaciji ali nasvetu glede čiščenja in vzdrževanja svojega novega kosa orožja. Prav je, da uporabnik pokaže zanimanje in skrb za svoje orožje, saj ga bo ob pravilni uporabi in negi lahko uporabljal vse do konca svojih aktivnosti, le-to pa mu bo zanesljivo služilo skozi vsa življenjska obdobja.  Pri športnih strelcih opažam, da se jih večina drži svojih obrednih ritualov čiščenja po vsaki uporabi, kar si za precej lovcev žal ne upam trditi. Sklepam, da je športnim strelcem natančnost njihovega orožja nekoliko pomembnejša (in redno čiščenje zagotovo vpliva na to), čeravno bi se tudi vsi lovci morali zavedati, da je varno in zanesljivo le skrbno vzdrževano orožje. Prepričan sem, da so tudi vse informacije danes dovolj dostopne, da ne bi smelo biti težav v zvezi z osnovnim vzdrževanjem našega orožja.

Pa vendar – ne more škoditi, če se v tem prispevku dotaknemo osnov…

Zakaj bi skrbi za orožje sploh posvečali pozornost?

Lovsko orožje se v rokah aktivnega lovca nenehno srečuje z vsemi mogočimi vremenskimi vplivi (sonce, dež, sneg,…), zaradi česar so vse zunanje površine nenehno podvržene izpostavljanju najrazličnejšim spreminjajočim se okoliščinam. Najpogostejše težave, ki nam jih redna uporaba lahko zagode, so:

  • Obraba lesa (v kolikor ima orožje kopito ali dele kopita iz lesa), ki jo lahko delno preprečimo. Danes je zmeraj bolj prodajano orožje, ki ima veliko polimernih delov (v mislih imam predvsem plastična kopita na puškah), za kar obstaja več praktičnih razlogov. Plastiko in ogljikova vlakna odlikujejo predvsem majhna masa, odpornost na vremenske vplive in nezahtevno vzdrževanje ali pa sploh nič vzdrževanja in nizka cena izdelave. Danes se pojavlja celo orožje (na primer Blaser R8 Professional Success Leather ali Blaser R8 Success Individual) z usnjenimi dodatki. Kot pri vseh ostalih usnjenih izdelkih (obutev, avtosedeži,…), bo tudi usnje na orožju zahtevalo redno impregnacijo in zaščito.
  • Površinska korozija jekla, do katere najpogosteje prihaja zaradi elektrokemijskih reakcij ali oksidacijskih procesov na stiku material – okolje.
  • Ostanki različnih materialov po strelu v notranjosti cevi. Ti se nalagajo v notranjosti cevi in sčasoma zmanjšujejo premer cevi (orožje z risano cevjo), kar povzroči povišanje tlakov ob streljanju in posledično spremembo lege zadetkov, istočasno pa vplivajo na nastanek rje v notranjosti cevi, kar pogovorno imenujemo tudi »nagrizenost« cevi.

Vzdrževanje orožja

Pomembno je, da vzdrževanje orožja razdelimo na dva dela in jasno ločimo, kaj pomeni čiščenje in kaj pomeni zaščita (ali »mazanje«) orožja. Pri čiščenju odstranjujemo umazanijo, ostanke in nezaželene sledi uporabe orožja, z mazanjem pa na površine nanašamo tanek sloj (film) zaščitnega sredstva (običajno olja ali drugega zaščitnega premaza), ki varuje material pred zunanjimi vplivi. Z mazanjem poskrbimo tudi za gladko in tekoče gibanje premikajočih se delov orožja (cilj je zmanjšati trenje, ki nastaja ob stiku in drgnjenju kovine s kovino).

Vzdrževanje orožja lahko torej v kratkem razdelimo na:

  • čiščenje in zaščito lesenih delov,
  • čiščenje in zaščito zunanjih kovinskih površin,
  • čiščenje in zaščito notranjosti cevi.

Nadalje lahko razdelimo čiščenje notranjosti cevi glede na postopek, s katerim bomo cev očistili – mehansko čiščenje in kemično čiščenje. V praksi gre najpogosteje za kombinacijo obeh. Pri čiščenju notranjosti cevi se bomo osredotočili na orožje z risano cevjo, ki velja za bolj trdovratno pri čiščenju od gladkocevnega orožja.

Lepo po vrsti…

Nega lesenih delov orožja

Pripomočki in sredstva

Za lesena kopita, ročaje in ostale dodatke, narejene iz lesa, uporabljamo namenska olja, namenjena negi lesa ali univerzalna olja, ki varujejo tudi lesene površine. Nanos olja poteka s pomočjo krpe, najpogosteje kar bombažne ali kakšne druge, ki za seboj ne pušča delcev tkanine.

Čiščenje

Umazanijo, ki se je na lesenih delih nakopičila tekom uporabe, preprosto obrišemo s krpo, suho ali vlažno, odvisno od težavnosti odstranjevanja umazanije.

Zaščita

Ko smo lesene površine očistili, je najbolje, da se lotimo zaščite. Pri lesenih površinah pazimo, da so zaščitene z ustreznim, tankim slojem olja, ki odbija vodne kapljice in preprečuje vpijanje vlage. Dovolj je, da orožje, kadar iz hladnega okolja vstopimo v topel prostor in se na mrzli površini lesa začnejo nabirati vodne kapljice, do suhega obrišemo, občasno (vsaj pred pričetkom lovske sezone) pa lesene dele zaščitimo z vtiranjem namenskega olja (kot na primer Scherell´s Schaftol ali Ballistol Balsin Schaftöl) s pomočjo naoljene krpe. V kolikor pri sebi nimamo namenskega olja za nego lesa, lahko brezskrbno uporabljamo univerzalno olje, kot je Ballistol Universalöl.

Slika 1: Olje za nego lesa

Nega zunanjih kovinskih površin orožja

Pripomočki in sredstva

Zraven krpe nam pri čiščenju zunanjih kovinskih površin pridejo prav tudi razne majhne krtače (tudi zobne), s katerimi lahko umazanijo zdrgnemo iz najrazličnejših kovinskih oblik, pri tem pa nam izjemno olajšajo čiščenje namenska čistilna sredstva, ki služijo razmaščevanju ostankov olja in ostale umazanije. Po čiščenju površin le-te zaščitimo z namenskimi ali univerzalnimi zaščitnimi sredstvi, ki so lahko v obliki olja, keramičnega maziva ipd. Ta sredstva nanašamo v obliki razpršil, s krpami, čopiči ipd.

Čiščenje

Zunanje kovinske površine orožja najlažje očistimo ostankov olja, maščob in druge umazanije s posebnimi sredstvi za razmaščevanje (na primer Ballistol Robla Kaltenfetter ali FlunaTec GunDegreaser). V kolikor teh sredstev nimamo, lahko površine preprosto očistimo z brisanjem s suho krpo, pomagamo pa si tudi s kakšno krtačo (vendar je čiščenje brez razmastitve običajno oteženo). To je možno pri odstranitvi raznih olj in masti, keramičnih premazov pa zlepa ne bomo odstranili. Določeni čistilni seti zraven sredstev za čiščenje že vsebujejo tudi krtače, krpe in podobna orodja. Cilj nam morajo biti čiste in suhe kovinske površine (posebej pomembno, v kolikor bomo na te površine nanesli keramična maziva).

Slika 2: Sredstva za razmaščevanje in odstranjevanje umazanije

Zaščita

Ko smo kovinske (običajno jeklene) površine očistili, jih je potrebno trajno zaščititi pred nastankom korozije. Kovinske dele s pomočjo krpe in morda kakšnega čopiča (na težko dostopnih mestih) na tanko premažemo z univerzalnim ali namenskim zaščitnim sredstvom. Odvečno olje (ali drugo zaščitno sredstvo) v prevelikih količinah obrišemo s krpo!

OPOZORILO: Z nanašanjem zaščitnega sloja maziva nikoli ne pretiravamo, saj je popolnoma dovolj, da se ustvari že zelo tanek film, ki bo kovino prav tako dobro zaščitil pred zunanjimi vplivi, kakor kakšen debelejši nanos. Če pretiravamo z debelino nanosa, si bomo povzročili preglavice, saj bo (pre)debel sloj zaščitnega maziva nase vezal (ali zlepil) dodatno umazanijo in prah iz okolice. To se seveda odrazi v povečani obrabi materialov, morebitni nezanesljivosti ob udarcu igle in »trdem« gibanju premikajočih se delov orožja. Velikokrat je prav to vzrok za nedelovanje orožja. Tudi sam imam to izkušnjo, tj. preveč olja v kanalu udarne igle na polavtomatski pištoli brez zunanjega udarnega kladiva (»striker fired«).

Najpogosteje uporabljena univerzalna zaščitna sredstva (s katerimi lahko zraven zunanjih kovinskih površin zaščitimo tudi notranjost cevi) so: Ballistol Gunex, Ballistol Universalöl, Brunox Turbo-spray,… V zadnjem času so izjemno popularna keramična maziva, kot sta FlunaTec GunCoating ali Ballistol GunCer. Keramično mazivo, kot je FlunaTec GunCoating, ima namreč visoke sposobnosti mazanja, ne pušča ostankov in preprečuje lepljenje prahu (za razliko od klasičnih zaščitnih olj). Takšno sredstvo ustvari prozoren in neopazen zaščitni film, ki se med drugim ne cedi, na dotik pa je zaščitni sloj popolnoma suh in se ga z roko ne da obrisati, kar posledično omogoča dolgotrajno zaščito pred korozijo. Zelo pomembno je, da takšna in podobna sredstva nanašamo na popolnoma suhe in čiste površine, sicer se keramični premaz ne more oprijeti kovinske površine in posledično tudi ne učinkovati. Proizvajalec FlunaTec priporoča, da njihovo sredstvo v obliki razpršila nanesemo na površino in rahlo obrišemo po celotni površini s krpo iz mikrovlaken.

Slika 3: Univerzalna čistilna in zaščitna sredstva

Nega notranjosti cevi

Nego notranjosti cevi bi lahko razdelili na enostavno (sprotno, redno) čiščenje ter temeljito čiščenje, ki ga ne izvajamo po vsaki uporabi orožja.

Pripomočki in sredstva

Najpogostejši mehanski pripomočki, ki jih uporabljamo za čiščenje notranjosti cevi, so čistilne palice, na katere lahko nataknemo krtače (medeninaste, plastične in iz bombaža), valjčke (čepe) iz klobučevine ali pa nastavke, skozi katere vstavimo čistilne krpice, ki jih potegnemo skozi cev (opomba: za temeljito čiščenje naj vam ne bo žal količine porabljenih čepov iz klobučevine ali čistilnih krpic). Omenim naj še čistilne vrvi (npr. Hoppe’s BoreSnake), ki sestojijo iz majhne uteži, ki jo potisnemo skozi cev, ta pa je s tanjšim delom vrvi povezana z debelejšim delom čistilne vrvi, na kateri so tudi ščetine iz medenine. S takšno vrvjo lahko že z enim samim potegom znatno bolje očistimo cev, kot bi jo z enim potegom klasične krtače na čistilni palici. Kot zanimivost naj omenim, da je Hoppe’s BoreSnake pri meni v uporabi pri kratkih, rednih čiščenjih puške, na kateri imam nastavljivo kopito. Zgornji del kopita bi sicer moral vsakič odstraniti, da bi lahko odstranil zaklep in potisnil skozi cev čistilno palico. Pri Hoppe’s Boresnake pa mi tega ni potrebno storiti, saj jo lahko čistim tudi pri zaklepu v puški, samo pomaknem ga nazaj. Enako uporaben je pri vzvodnih repetirkah in polavtomatskih puškah. Posebej priljubljen je tudi pri čiščenju šibrenic (pogosto športnih), ki so manj zahtevne glede čiščenja notranjosti cevi od pušk risanic in lahko že z dvema ali tremi celovitimi vleki čistilne kače skozi cev očistimo večino ostankov.

Slika 4: Mehanski pripomočki za čiščenje cevi

Kemična sredstva, posebej namenjena temeljitemu čiščenju cevi, so namenjena čiščenju cevi na podlagi kemičnih reakcij in reagirajo z ostanki smodnika, svinca, bakra, tombaka in drugih sestavin modernih krogel. Zelo pomembno je, da se ob uporabi kemičnih čistil držimo navodil proizvajalca! Primera tovrstnih sredstev sta Ballistol Robla Solo (Mil in Force) ter finska pena Milfoam Forrest, med katerima pa je pomembna razlika: Robla Solo je izjemno učinkovito čistilo, ki pa vsebuje amonijak, kar pomeni, da je z njim potrebno ravnati skrajno previdno, saj lahko ob nepravilni uporabi poškodujemo končni sloj na orožju (brunuro ali podobno). Obstajata dve različici čistila Robla Solo – Mil in Force, pri čemer je slednja bolj učinkovita in nenazadnje tudi bolj agresivna od različice Mil. Po uporabi takšnega sredstva je potrebno površino najprej očistiti do suhega, nato pa z zaščitnim nanosom univerzalnega ali namenskega zaščitnega olja premazati vse površine, ki so bile v stiku s čistilom. Posebej na udaru sta ustje cevi in ležišče naboja, kamor bi lahko iz cevi priteklo čistilo na bazi amonijaka in poškodovalo končni sloj. V kolikor takšno čistilo pride v stik z ostalimi površinami na puški, ga je potrebno takoj obrisati, površino pa zaščititi z zaščitnim premazom. Pri peni Milfoam Forrest je ta strah odveč. Peno smo namensko pustili učinkovati v cevi tudi preko noči (dasiravno je za učinkovanje dovolj že 15 – 30 minut) in ni povzročila prav nobene spremembe ali poškodbe na materialu. Pogosto uporabljeno namensko čistilo za cev v naših koncih je tudi pasta FlunaTec GunCleaner.

Slika 5: Kemična sredstva, namenjena čiščenju cevi

Čiščenje

Mehansko čiščenje predstavlja drgnjenje ostankov zgorevanja in krogel v cevi s krtačami, čistilnimi vrvmi, klobučevino ter čistilnimi krpicami. Vse te izdelke je potrebno najprej navlažiti s čistilnimi sredstvi, saj na suho ne bomo dosegli pravega učinka. To je enostaven in kratkotrajen postopek, ko z nekaj potegi čistilne palice, opremljene s klobučevinastimi čepi ali čistilnimi ščetkami, naoljenimi s katerim od univerzalnih čistil (ki hkrati delujejo kot lubrikanti), očistimo cev najbolj grobih ostankov in jo istočasno tudi zaščitimo pred korozijo. Takšen postopek bi poimenoval enostavno čiščenje in ga priporočam po vsaki uporabi ali pa le nošenju orožja v zahtevnih vremenskih razmerah. Za razliko od mehanskega čiščenja pa kemično čiščenje predstavlja temeljito čiščenje z uporabo sredstev, ki učinkujejo na ostanke smodnika, bakra, svinca in še česa s pomočjo kemijskih reakcij. Teh sredstev se ne poslužujemo po vsakem obhodu lovišča, temveč z omenjenimi sredstvi opravljamo temeljita čiščenja notranjosti cevi, ki se izvajajo občasno in po potrebi. Pri kemičnem čiščenju se obvezno držimo natančnih navodil proizvajalca izdelka, saj lahko v primeru uporabe čistilnih sredstev na osnovi amonijaka naredimo več škode kot koristi! Notranjost cevi moramo čistiti dovolj pogosto (odvisno od intervalov in količine streljanja), sicer v njej (najbolj na žlebovih) prihaja do plastnega nalaganja ostankov krogel in smodnika, kar je kasneje še veliko težje odstraniti.

Strokovnjaki svetujejo, da s čistilno palico (in ustreznimi nastavki: krtačami, klobučevino,…) ali čistilno vrvjo čistimo zmeraj v isti smeri, tj. od ležišča naboja proti ustju cevi. Sam imam navado odviti krtačo, ki pogleda iz cevi pri njenem ustju, vzvratno odstraniti palico (brez krtače) in ponovno priviti krtačo na palico ter ponoviti postopek, od ležišča naboja proti ustju cevi. Razloga za to sta dva: ne rabi nas skrbeti, da bi z vzvratnim potegom krtače poškodovali ustje cevi, predvsem pa s takšnim načinom čiščenja umazanije ne bomo potisnili nazaj v ležišče naboja ali še dlje, do nabojnika ali sprožilnega mehanizma. Seveda to ni mogoče pri polavtomatskih puškah ali vzvodnih repetirkah (razen, če bi jih v celoti razstavili). V teh primerih pa upoštevajmo pomembno pravilo, da v sami cevi nikoli ne menjamo smeri čiščenja (krtača naj pogleda na drugi strani ven v celoti, šele nato nadaljujemo z vzvratnim potegom palice). Pri čiščenju s klobučevino običajno zamenjamo toliko čepov, dokler ni jasno videti, da je vsak naslednji čep bistveno manj umazan od prejšnjega oziroma pogleda na drugi strani cevi ven praktično brez spremembe svoje osnovne barve.

Pri kemičnem čistilnem sredstvu Milfoam Forrest zapolnimo cev s peno (cev v vodoravnem položaju, da nam ne bi čistilno sredstvo in umazanija zatekala nazaj v ležišče naboja in sistem), ki zapolni vse kotičke cevi in pustimo učinkovati 15 – 30 minut (lahko pa tudi dlje), nato s krpicami ali klobučevino očistimo cev vseh ostankov in zaščitimo z zaščitnim slojem olja ali drugega maziva. Pri ostalih izdelkih drugih proizvajalcev se podobno držimo navodil proizvajalca.

Zaščita

Očiščeno notranjost cevi je potrebno zaščititi pred vpijanjem vlage in posledično nastankom korozije. Najenostavneje je navlažiti čep iz klobučevine ali čistilno krtačo iz bombaža z zaščitnim mazivom in ponovno od ležišča naboja proti ustju cevi potisniti čistilno palico, na kateri je prepojen čep ali krtača ter tako nanesti tanek sloj obstojnega zaščitnega sredstva.

Primer temeljite nege puške z risano cevjo

Sedaj, ko smo spoznali nekaj različnih izdelkov, uporabnih za nego orožja in predstavili osnovne načine čiščenja, si nazorno poglejmo primer temeljitega vzdrževanja puške z risano cevjo po njeni uporabi.

Vsakdo ima svoj najljubši postopek in navade čiščenja ter mazanja orožja, zato tudi ni 100 % pravilnega načina, ki bi ga izpostavili, kakor tudi ne moremo trditi, da so vsi ostali načini napačni. Opisal bom način, ki ga uporabljam sam, seveda pa je vsakomur dopuščeno odstopanje od sledečega zapisanega postopka.

Pred pričetkom v nadaljevanju opisanih postopkov se prepričajmo, da je orožje prazno in varno.

Najenostavneje je orožje čistiti na mizi ali pa ga vpnemo v delovno stojalo v delavnici. V kolikor orožje čistimo na mizi, pripravimo delovno površino. Če bo pri delu veliko tekočin, je priporočljivo podstaviti vpojno tkanino, ki bo posrkala odvečna maziva, olja ipd. Zelo priročna so stojala, namensko izdelana za čiščenje orožja (kot na primer MTM Case-Gard). Cev naj bo postavljena vodoravno, nikakor ne navpično (da sredstva ne zatekajo nazaj proti zaklepu), najbolje pa je, če je ustje cevi rahlo nagnjeno navzdol.

Slika 6: Priprava na čiščenje

Smiselno je, da se najprej lotimo čiščenja cevi in na koncu obdelamo še zunanje površine.

Sam običajno najprej razmastim cev in skušam odstraniti največje dele umazanije najprej z medeninasto ali plastično krtačo, nato pa še s čistilnimi krpicami ali čepi iz klobučevine.

Slika 7: Mehansko čiščenje in razmaščevanje

Ko menim, da bi nadaljevanje tega početja ne imelo ustreznih rezultatov, potisnem skozi cev suho krpico, s katero osušim cev sredstva in ostankov. Čas je, da napolnimo cev s čistilno peno, pustimo, da zapolni vse dele v notranjosti cevi in jo pustimo učinkovati (vsaj) 15 – 30 minut.

Slika 8: Uporaba čistilne pene Milfoam Forrest

V času, ko pena učinkuje, imam čas z univerzalnim sredstvom očistiti in zaščititi z zaščitnim slojem še sestavne dele zaklepa in nabojnika.

Slika 9: Čiščenje vzmeti, udarne igle in sestavnih delov zaklepa

Po 30 minutah delovanja pene, le-to odstranim iz cevi z nekaj čepi iz klobučevine in kakšno čistilno krpico. Na sliki 10 vidimo značilno modro barvo, ki nam služi kot indikator o stanju v notranjosti cevi, saj je jasen pokazatelj, da je cev umazana in umazanijo z opisanim postopkom tudi uspešno odstranjujemo.

Slika 10: Učinek čistilne pene

Cev očistimo čistilne pene in vseh ostankov…

Slika 11: Suha čistilna krpa

Cev je potrebno od znotraj še zaščititi pred korozijo z zaščitnim nanosom. Običajno uporabim katero od splošnih univerzalnih sredstev (Ballistol Universalöl, Brunox Turbo-spray, Ballistol Gunex,…) tako, da ga nanesem na čistilno krtačo iz bombaža in navlaženo krtačo potegnem enkrat ali dvakrat skozi cev (seveda od ležišča naboja proti ustju cevi). V navadi imam, da pred naslednjo uporabo orožja na čistilni palici skozi cev potisnem en suh čep iz klobučevine, s čimer odstranim večino zaščitnega sredstva, ki služi zaščiti pred korozijo. Pretiran nanos zaščitnega sredstva lahko v cevi ob streljanju namreč povzroči spremembo lege zadetkov in povišanje tlakov ob samem strelu. Po nošenju orožja zunaj (čeravno na lovu nisem prišel do strela) in pred spravilom puške v omaro ponovno s čistilno krtačo iz bombaža, navlaženo z zaščitnim sredstvom, potegnem enkrat skozi cev in jo tako ponovno zaščitim.

Cev je potrebno od znotraj še zaščititi pred korozijo z zaščitnim nanosom. Običajno uporabim katero od splošnih univerzalnih sredstev (Ballistol Universalöl, Brunox Turbo-spray, Ballistol Gunex,…) tako, da ga nanesem na čistilno krtačo iz bombaža in navlaženo krtačo potegnem enkrat ali dvakrat skozi cev (seveda od ležišča naboja proti ustju cevi). V navadi imam, da pred naslednjo uporabo orožja na čistilni palici skozi cev potisnem en suh čep iz klobučevine, s čimer odstranim večino zaščitnega sredstva, ki služi zaščiti pred korozijo. Pretiran nanos zaščitnega sredstva lahko v cevi ob streljanju namreč povzroči spremembo lege zadetkov in povišanje tlakov ob samem strelu. Po nošenju orožja zunaj (čeravno na lovu nisem prišel do strela) in pred spravilom puške v omaro ponovno s čistilno krtačo iz bombaža, navlaženo z zaščitnim sredstvom, potegnem enkrat skozi cev in jo tako ponovno zaščitim.

Slika 12: Zaščita notranjosti cevi z ustreznim mazivom ob pomoči krtače iz bombaža

Cev je čista. Z navlaženo krpo zaščitim še vse zunanje kovinske površine na orožju. Kjer ne dosežem s krpo, uporabim majhen čopič, navlažen z zaščitnim sredstvom. V predstavljenem primeru sem uporabil Ballistol Gunex, seveda pa sem tudi sam precej navdušen nad modernimi keramičnimi mazivi, kot je FlunaTec GunCoating.

V kolikor orožja dlje časa ne bomo uporabljali (odhod v tujino ali kaj drugega), lahko orožje zaščitimo s sredstvi, ki so namenjena konzerviranju le-tega za dlje časa.

Slika 13: Zaščita zunanjih kovinskih površin

V kolikor se lotimo še preventivne zaščite lesenih površin, bi rezultat moral biti videti nekako tako, kot prikazuje slika 14. Za zaščito lesa uporabljam Ballistol Balsin Schaftöl.

Puška je pripravljena na novo sezono.

Vzdrževalni intervali

Seveda je pogostost vzdrževanja odvisna od tega, koliko orožje sploh uporabljamo, toda zapišemo lahko določene osnovne napotke, ki so lahko bralcu le v pomoč, ne morejo pa škodovati.

Lesa ni potrebno negovati po vsaki uporabi – dovolj je, če se tega postopka lotimo nekajkrat letno, priporočljivo pa je vsakič, ko smo dlje časa v nalivu ali močnem sneženju.

Kovinske površine orožja priporočam očistiti po vsaki uporabi, vsakič pa jih po čiščenju tudi ustrezno zaščititi pred korozijo. Četudi na lovu nismo bili uspešni in orožja nismo potrebovali, se bo puška orosila v trenutku, ko jo bomo postavili v topel prostor. Že iz tega vidika je dobrodošlo, da so vse površine zmeraj zaščitene.

Notranjost cevi je tista, za katero težko splošno zapišemo pogostost čiščenja z namenskimi čistilnimi sredstvi. V literaturi prihaja do različnih predlogov: nekateri temeljito čistijo cev vsakih 20 – 30 strelov, spet drugi, ki se poklicno ukvarjajo s streljanjem, jo temeljito očistijo šele na 500 ali več izstreljenih nabojev. Priporočam kratko, osnovno in redno čiščenje po vsaki uporabi (s katerim od univerzalnih sredstev: Ballistol Universalöl, Brunox Turbo-spray,…), vsaj s kakšno krtačo ali nekaj čepi iz klobučevine. Mislim, da vestnemu lastniku orožja to ne bi smelo biti odveč. Čiščenje z namenskimi čistili (FlunaTec GunCleaner, Milfoam Forrest,…) za cevi pa je zagotovo smiselno po kakšnem daljšem treningu, kjer izstrelimo več deset krogel v neprekinjenem zaporedju brez vmesnega čiščenja ali pa (če poskusimo omejiti s številko) vsaj vsakih 100 strelov.

Povzetek

Orožje sestoji iz nekaj osnovnih, obrabljivih gradnikov, ki za trajno in zanesljivo uporabo zahtevajo vzdrževanje. Najpomembnejši med njimi sestojijo iz različnih kovin, ki so občutljive na korozijo in jih je potrebno redno čistiti, zaradi zunanjih vplivov pa tudi zaščititi s tankimi nanosi zaščitnih maziv – to so predvsem zunanje kovinske površine in notranjost cevi. Slednja prav tako zahteva intervalna čiščenja, da se ostanki zgorevanja in delov streliva po strelu ne nalagajo na njenih površinah. Ob kovinskih elementih je priporočljiva tudi nega lesenih delov orožja, v kolikor jih le-to ima, saj je les material, ki je občutljiv na zunanje vremenske vplive in ga z ustrezno nego lahko zaščitimo za dolgotrajno uporabo. Čiščenje orožja tako opredeljuje uporabo namenskih mehanskih pripomočkov (čistilne palice, krtače, nastavki iz klobučevine,…) in kemičnih pripomočkov (čistilna sredstva), zaščita orožja pa sestoji predvsem iz nanašanja zaščitnih maziv, ki ščitijo različne materiale pred zunanjimi vremenskimi vplivi in obrabo.

Za Puškarstvo Vute – Renato Brodar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja