Orožje

Kako pripraviti orožje na letni preizkus

Kako pripraviti orožje na letni preizkus

Pred pričetkom lovne sezone je obveznost vsakega posameznika, ki se namerava udejstvovati v lovu, da preizkusi svoje strelske sposobnosti, prav tako pa tudi orožje, s katerim bo lovil. Letni preizkus je potrebno jemati s skrajno resnostjo, saj gre za enega izmed najpomembnejših opravil, ki vpliva na etičnost izvedbe lova, prav tako pa z njim zadovoljimo tudi predpisani zakonodaji.

Predpostavimo, da smo po zaključku prejšnje lovne sezone orožje očistili, zaščitili (morda celo konzervirali) in pospravili na varno. Kako otvoriti novo lovno sezono?

Orožje in strelno optiko najprej optično in mehansko preglejmo – v kolikor opazimo tehnične pomanjkljivosti, nedelovanje delov orožja, nezaželjene premike in podobno, se posvetujmo s strokovnjakom, tj. puškarjem. Bodimo pozorni na odpiranje in zapiranje zaklepa, izmet tulcev (ali nabojev), pobiranje nabojev iz nabojnika ter podobno. Sčasoma se lahko namreč pokažejo tudi znaki obrabljenosti vzmeti v nabojnikih ali še kaj drugega. V kolikor smo orožje pregledali in nismo ugledali ničesar, kar bi lahko bilo težavno, orožje očistimo. Ta del je pomemben, saj želimo s čiščenjem odstraniti odvečno olje, ki nikoli ni koristno (povzroča nalaganje umazanije in delcev, kar lahko vodi tudi v nedelovanje). Posebno skrb namenimo cevi, njena notranjost naj bo čista brez vsakršnega sloja olja ali drugega zaščitnega oziroma konzervirnega sredstva. Višek lubrikanta v cevi se namreč odraža v povišanju tlaka, kar vodi v nenatančnost zadetka, lahko pa tudi v poškodbe orožja. Poznamo tudi tako imenovani oljni strel – gre za prvi strel, izstreljen po predhodni zaščiti notranjosti cevi z lubrikantom. Zaradi vsebnosti olja na notranjih površinah cevi bo točka prvega zadetka nekoliko odmaknjena od strelov v nadaljevanju. Seveda pa zunanje površine orožja še zmeraj po vsaki uporabi vsaj obrišemo s krpo, ki je rahlo prepojena z lubrikantom ali drugim zaščitnim sredstvom, kar ščiti orožje pred rjavenjem v slabših vremenskih pogojih.

Kot naslednji korak pred letnim preizkusom orožja bi svetoval trening. Podajmo se na strelišče (s strelivom, ki ga bomo na lovu uporabljali) in preizkusimo najprej svoje strelske sposobnosti. V kolikor so potrebni kakšni popravki, korigiranje namerilnega križa ali kaj drugega, si lahko vzamemo čas in sinhroniziramo puško s strelno optiko ter določeno vrsto streliva. Po streljanju ponovno optično preverimo orožje – pozorni bodimo na to, ali so vsi vijaki še zmeraj tesno privijačeni in na svojih mestih.

Na letni preizkus se odpravimo, ko smo prepričani vase, v svoje strelske sposobnosti, tehnično brezhibnost opreme (puška, strelivo, optika) in smo na preizkus torej dovolj dobro pripravljeni. Neprijetno je čakati v vrsti in opazovati, kako se strelec pred teboj ponovno spoznava s svojo puško, saj je med zimskim spanjem že pozabil na ravnanje s svojim orožjem, še huje pa je opazovati nezavidljive rezultate zaradi nepripravljenosti lovca. Običajno nato vsi okrivijo puško, strelivo, optiko, vremenske pogoje, naslon za puško in vse drugo, le sebe ne. S puško se moramo zliti v eno, ravnanje z njo lahko le z rednim treningom postane intuitivno, strelec pa mora v vsakem trenutku biti prepričan v svoje sposobnosti in opremo ter biti dovolj samozavesten –  tako pred tarčo, kakor pred divjadjo.

Za Puškarstvo Vute – Renato BRODAR

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja