Lovska oprema|Orožje

Kako konzervirati orožje po koncu sezone

Kako konzervirati orožje po koncu sezone

Po končani lovni sezoni je smiselno orožje shraniti tako, da nam ni potrebno skrbeti, ali nas bo po daljši hrambi orožja v omari le-to z novo lovno sezono pričakalo v stanju, v kakršnem smo ga shranili.

Najbolje, da po točkah razčlenimo vse pomembne parametre, ki jih je potrebno upoštevati

  1. Poskrbimo, da bo prostor, kjer je orožje shranjeno, varen. Orožje naj bo shranjeno v za to namenjeni omari ali sefu, ki naj bo zmeraj zaklenjen, da nepooblaščene osebe, kot npr. vlomilci (še posebej pa otroci!) ne morejo samostojno stopiti v kontakt z orožjem. Prostor naj bo suh, kar pripomore k varovanju pred nastankom korozije (po potrebi priporočam razvlaževalnik v kateri koli obliki: silikatni geli, higroskopske snovi v vrečkah, trdnih kockah,…). Shranjevanje orožja v kovčkih in etuijih, namenjenih prenašanju, ni priporočljivo, saj so le-ti običajno iz materialov, ki nase radi vežejo vlago iz zraka.
  2. Orožje temeljito očistimo prstnih odtisov, umazanije in vseh ostalih nečistoč. Temeljito očistimo tudi notranjost cevi.
  3. Preverimo, da igla ni napeta in so vse vzmeti sproščene, kar pripomore k daljši obratovalni dobi materialov.
  4. Kovinske dele orožja zaščitimo s tankim slojem ustreznega zaščitnega lubrikanta (oz. olja), ki bo varoval orožje pred nastankom korozije. S cevjo storimo enako, kakor z zunanjimi površinami. Ne pretiravajmo s količino lubrikanta, saj bo v prekomernih količinah le-ta iz cevi zatekal nazaj v zaklep, v kolikor orožje stoji pokončno (s cevmi navzgor). V kolikor nameravamo konzervirati orožje za zelo dolgo časovno obdobje, obstajajo celo posebna konzervirna sredstva, ki so veliko bolj obstojna (običajno tudi z večjo viskoznostjo) od klasičnih lubrikantov in olj.
  5. Zaščitimo in naoljimo (z ustreznim oljem za les!) tudi lesene površine, v kolikor se tudi te najdejo na našem orožju.
  6. Priporočljivo je, da se (seveda redkeje, ampak v določenem časovnem obdobju pa tudi to) puška občasno razstavi in se vsi kovinski deli, ki so v stiku z lesenimi deli orožja, zaščitijo s tankim slojem masti. To pozitivno vpliva predvsem na lovsko orožje, ki se uporablja v vseh vremenskih razmerah in ga je ob redni uporabi skoraj nemogoče v celoti zaščititi pred vlago, saj so določeni deli izjemno težko dostopni (ob rednem čiščenju). Vsi ti stični deli so namreč tudi deli, kjer najpogosteje prihaja do korozije jekla.
  7. Premostimo zimski dolgčas z vsemi obveznostmi in ostalimi hobiji ter počakamo na novo lovno sezono.

Za Puškarstvo Vute – Renato BRODAR

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja