Orožje

Blaser – poosebljena nemška strast do tehnologije in lova

Uresničevanje težnje, narediti najboljše lovsko orožje, je stvar srca, so prepričani v Blaserjevi proizvodnji, v kateri so nastale zmagovita risanica R8, navdihujoča prelamača K95 in legendarni šibrenici F3 in F16.

Razvoj nemškega proizvajalca Blaser sta skozi desetletja usmerjala navdušenje nad proizvodnjo lovskega strelnega orožja in strast do lova. S proizvodnjo, locirano v nemškem mestecu Isny, že več kot šest desetletij razvijajo in izdelujejo lovske puške z brezkompromisno zavezanostjo inovacijam in kakovosti. Njihovi strokovnjaki iščejo navdih v lastni bogati in aktivni lovski praksi, tako nastale izdelke in celostne rešitve pa nenehno razvijajo in še naprej nadgrajujejo. Pravijo, da potrebuje lovec za uspešen lov veliko več kot le odlično puško. Uresničevanje težnje, narediti najboljše lovsko orožje, je stvar srca, so prepričani. S takšno zavestjo ustvarjajo izdelke, ki jih večina lovcev doživlja kot naložbo za več generacij. In prav to je eden od razlogov, da se navkljub sodobnim tehnološkim pristopom in najnovejšim spoznanjem nenehno ozirajo tudi v zgodovino in gradijo na tradicionalnem obrtništvu.

Zmagovalna filozofija nemškega proizvajalca
Kakovost, zanesljivost in trajnost dosegajo z obdelavo na najsodobnejših CNC strojih. Prepričani so, da je takšna tehnologija predpogoj za minimalna odstopanja in dolgotrajno natančnost. Nenehno postavljajo v ospredje, da potrebuje izdelava vrhunskega produkta tudi vrhunske materiale in tega se še kako držijo, pa naj gre za kaljeno jeklo, zlitine iz lahkih kovin ali plemeniti orehov les. Le takšni materiali, združeni z umetniško natančnostjo, peljejo k želenim ciljem, so prepričani po dolgoletnih izkušnjah, ki so jim izostrile čute za tehnološki napredek in jih vzpodbudile, da svojo pozornost vedno znova fokusirajo na detajle. Skozi desetletja so se prav s to filozofijo razvili v vodilnega inovatorja in gonilno silo mednarodne industrije lovskega orožja. Danes so osredotočeni na odličnost v vseh korakih proizvodnje, v prvi plan postavljajo lastne inovacije in funkcionalni dizajn. To je, poenostavljeno povedano, njihova magična formula uspeha, pa naj gre za njihove zmagovite šibrenice ali slovite risanice, denimo superiorno R8.

V čisti špici: R8
Globalno gledano je Blaserjeva R8 najbrž najbolj znana lovska risanica, ki je v aktualni proizvodnji in prodaji. Ponaša se s številnimi inovacijami, premišljeno modularnostjo in prepoznavnim sistemom ročnega napenjanja sprožilnega mehanizma. Zasnova delovanja zaklepa omogoča premovlečno repetiranje, pri katerem izvržemo tulec iz ohišja s potegom ročice naravnost nazaj. Ko jo ponovno potisnemo naprej, vstavimo v ležišče nov naboj in zaklenemo zaklep. Rezultat tega preprostega postopka je izjemno hitro oddajanje strelov, a je to le delček karakteristik, ki navdušujejo pri R8. Ker je nabojnik umeščen neposredno nad sprožilni mehanizem, je celotno orožje opazno krajše kot pri večini drugih pušk. Poleg tega sta oba elementa neločljivo povezana, zato je orožje – ko enkrat pospravimo nabojnik v žep – popolnoma varno. Na varnost so mislili v vseh okoliščinah, preden denimo oddamo prvi strel, moramo prožilni mehanizem napeti ročno. S tem, ko potisnemo napenjalo naprej, šele napnemo vzmet udarne igle, kar pomeni, da do strela niti teoretično ne more priti, če mehanizem ni napet. Predstavitev štirih kategorij, v katerih R8 naravnost blesti, torej natančnosti, hitrosti, varnosti in univerzalnosti,  si oglejte na tej simulaciji delovanja (kliknite na posamezni atribut).


R8 s serijskim in Atzlovim sprožilcem
Serijsko vgrajen sprožilec ima težo proženja 900 gramov in pade točno takrat, ko je treba. Če z »odličnim« niste zadovoljni, pa vam je na voljo še bolj dovršena opcijska različica – legendarni Atzlov sprožilec, ki velja za enega najboljših na tržišču. Ta omogoča tudi hiter preklop med dvema različnima težama proženja. Prva, s 650 gramov, je namenjena lovu, druga, »match« nastavitev, pa z 250 grami priciznemu streljanju na tarčo.


Foto: Blaser
R8 Professional Success s thumbhole kopitom omogoča bolj ergonomično držo in še hitrejše repetiranje.

Moje orožje po mojih željah
Pri R8 navdušuje izjemna modularnost, s katero si lahko orožje v celoti sestavimo po lastnih željah in okusu. Zasnova je vsestranska, konstruktorji so mislili na levičarje in desničarje, moške in ženske, ljubitelje lesa in tiste, ki to niso. Modularnost omogoča nakup orožja po lastnem okusu, pa tudi preprosto in hitro transformacijo puške v poljuben kaliber, saj lahko z eno puško streljamo vse kalibre. Nabor se začne pri .22LR in sega do fascinantnega .500 Jeffery.  Cev pri R8 je na orožje pritrjena z dvema vijakoma, ki ju odvijemo s priloženim ključem, jo zamenjamo, nato pa privijemo drugo. Transformacija v drugačen kaliber je s tem končana v manj kot minuti. Poučen video o tem, kako zamenjati cev, najdete na tej povezavi.
Združena dizajn in nemška funkcionalnost
Konstrukcija R8 je narejena tako, da skoraj nič ne more iti narobe; ko snamemo daljnogled, puška nima posebej izpostavljenih delov, zaradi katerih bi bila občutljiva na poškodbe. Cevi so tovarniško pripravljene za uporabo Blaserjeve montaže; daljnogled je nameščen neposredno na cev s hitro snemljivo (QR) montažo, kar omogoča zanesljivo in enostavno rokovanje.
Izbirate lahko med lesenim in sintetičnim kopitom, domala vse izvedbe pa omogočajo številne nadgradnje cevi in merkov, zaklepa in oblik kopita, materialov in dizajna. Osnovno izvedbo z lesenim kopitom lahko nadgradijo gravure in kombinacija s prestižnejšimi materiali – usnja, elastomera, pozlate na sprožilcu in čelu zaklepa, celo rutenij. Orehovina sega od 3 kategorije pri osnovnih modelih pa vse do najredkejšega lesa pri dražjih serijskih modelih oziroma tistih, ki so narejenih po naročilu.

Foto: Dušan Waldhütter/ WOW Stories
Razstavni salon v Isnyju se ponaša z izjemnim naborom kopit.

Les ali kaj drugega, to je zdaj vprašanje
Lesena kopita so različnih tipov, v ospredje prihaja pištolski ročaji in kopita z vdolbino za palec (thumbhole), ki med drugim omogočajo še hitrejše repetiranje že tako hitrega premovlečnega zaklepa. Nabor sintetičnih kopit je enako obsežen, omogoča izvirne kombinacije z vložki iz naravnih materialov, ki nadgrajujejo orožje tako v funkcionalnem kot oblikovnem pogledu. Atraktivne so kombinacije z plemenitimi kovinami iz skupine platine, z največ razkošja in zmogljivosti pa se ponaša karbonska izvedba R8. Najnovejša različica R8 in zadnja iz Blaserjeve proizvodnje je model Ultimate, ki postavlja nov standard glede funkcionalnosti in oblikovanja. Poleg prepoznavne oblike ga odlikuje inovativna zasnova s tremi različnimi kopiti, optimiziranimi za kontroliran in zmanjšan odsun orožja. Omeniti velja še ekskluzivni program R8 namenjen lovu na veliko afriško divjad. Nabor vključuje modele za profesionalni lov in daje poudarek prestižnim izvedbam.

Foto: Blaser
Najnovejši model R8 (Ultimate) ima prepoznavno kopito z inovativno zasnovo za zmanjšanje odsuna.

Kako pri Blaserju označujejo svoje orožje
Pri Blaserju so oznake orožja preproste: črka označuje tip orožja, številka pa letnico začetka izdelave. »R« torej pomeni, da gre za repetirno orožje, »8« pa je oznaka za letnico 2008. Kaj je torej model K95: enostrelna prelomača (Kipplaufbüchse), ki so jo prvič proizvedli leta 1995
.

K95 – en cilj, en sam strel
Enostrelna Blaserjeva prelamača K95 se že desetletja izkazuje v najbolj zahtevnih lovskih situacijah. Puška je elegantna, kompaktna, natančna in pooseblja lov v najbolj elementarni lovsko pravični obliki: en cilj – en sam strel. Posodobljen model ima na novo dizajnirano kopito in zaklep za še boljšo strelsko izkušnjo. Lovec mora pred oddajo strela ročno napeti prožilni mehanizem oziroma vzmet kladivca. Dokler tega ne naredi, ostaja orožje popolnoma varno v vseh razmerah, enako, kot če si pred strelom premisli in mehanizem sprosti. Da lovec ni v dilemi, v kakšnem stanju je puška, ima ta mehanizem nazoren indikator stanja. Omenimo še zanimivo Blaserjevo nadgradnjo, ki so jo vpeljali tudi na K95: ta isti drsnik za napenjanje orožja samodejno in hipno aktivira osvetljeno piko pri vseh modelih Blaserjevih strelnih daljnogledov.

Kompaktna in natančna enostrelka
Vsi kovinski deli na K95 so bodisi izdelani iz korozijsko odpornih materialov bodisi zaščiteni s posebno površinsko obdelavo. Zamenljive cevi K95 so na voljo v številnih kalibrih in različnih izvedbah, zato si lahko svoj K95 sestavite po navdihu in potrebi. Nabor kalibrov sega od malega in mini preko standardnih vse do magnum kalibrov in bolj eksotičnih, kot je denimo 10,3 x 60 R. Cev je tovarniško pripravljena za montažo strelne optike, daljnogled je nameščen s QR (hitro snemljivo) Blaserjevo montažo, ki je enotna za vse njihove puške, neposredno nad ležišče naboja. K95 je kompaktna, preprosta za uporabo, z dobro premišljeno zasnovo in odlična uravnotežena puška. Je lahka, hitro pripravljena na strel in izjemno natančna. Tukaj si lahko ogledate, kako so z njo prostoročno streljali na 200 m.

Foto: Blaser
Najprestižnejša in najtrpežnejša različica K95 je podobno kot pri seriji R8 narejena iz karbonskih vlaken.

Od lesenega štuca do karbona
V minulem obdobju so zasnovali kar nekaj izvedb modela K95. Klasično različico nadgrajuje linija Luxus, ozaljšana z gravurami arabesk in lovskih motivov. Najnovejša različica se enako kot pri risanici R8 kiti z oznako Ultimate in tudi ta ima ergonomsko dovršeno sintetično thumbhole kopito z inserti iz elastomera ali usnja, medtem ko je najprestižnejša različica te serije narejena iz karbonskih vlaken. Strelec lahko izbira med tremi opcijami kopita: z dvižno ličnico, blažilcem odsuna in sistemom, ki omogoča številne nastavitve naslona. Za ljubitelje lesene klasike je na voljo še tako imenovani štuc. Ta ima leseni kopišček ločen od kopita, cevi pa nudi fizično zaščito po celotni dolžini. Ta K95 Stutzen je na voljo tako v klasični izvedbi s črnim matiranim zaklepiščem, kot v Luxus izvedbi z bogato graviranimi platnicami zaklepišča. Pregled nad izborom opcij, ko sestavljate svoj K95, vam omogoča tale spletni konfigurator.

Foto: Blaser
K95 Stutzen je na voljo tako v klasični izvedbi s črnim matiranim zaklepiščem, kot v luksuzni izvedbi z bogato graviranimi platnicami zaklepišča.

Narejene za presenečenja v lovišču
Blaser je že desetletja znan po kombinirkah, ki pa jih v evropskih loviščih (ne glede na to, kdo jih proizvaja) videvamo vedno manj. Morda jim zato tako raste cena, morda pa jih manj videvamo ravno zato, ker jim dvigujejo ceno. Ne glede na to, so tri Blaserjeve kombinirke vsekakor vredne pozornosti.
Njihova najbrž najbolj znana klasična kombinirka je D99. Z dvema priveznjenima šibrenima cevema in eno risano postavljeno centralno nad njima, je ta trocevka idealna rešitev za lovišče, kjer imajo majhno in veliko divjad. Puška omogoča hitro oddajo dveh zaporednih strelov in je znana po točnosti, h kateri pomembno prispeva sistem plavajočih cevi. Ima odprte merke, leseno kopito z bavarsko ličnico in z orehovino, ki se začne s kategorijo 3, navzgor pa seveda ni omejitve. Še teža: okoli 3,4 kg, kar je skorajda identično teži klasičnega R8 z lesenim kopitom.
Prav tako klasična izbira je dvocevka – krogla in šibre – BBF 95 / BBF 97. To sta pravzaprav dva na videz identična modela, ki ju razlikuje ustroj v notranjosti. Pred strelom moramo ročno napeti prožilni mehanizem; pri modelu 97 to naredimo enkrat za oba strela, pri modelu 95 pa to zadostuje le za prvi strel, medtem ko moramo pred drugim ta drsnik napeti ponovno.
Tretji in najnovejši model kombinirke, prilagojen novim razmeram v naših loviščih, kjer je nizke divjadi vedno manj, je BD 14. Ta sodobna trocevka ima eno cev za šibre in dve za različni krogli – kombinacija, s katero vas na zalazu ne bo presenetilo prav nič.

Foto: Blaser
Poleg klasične trocevke D99 proizvajajo pri Blaserju tudi druge kombinirke, primerne za različne priložnosti in raznolika lovišča.


Nekaj za profesionalce: F3
Ko so leta 2003 postavili na tržišče šibrenico F3 si najbrž nihče pri Blaserju v resnici ni mislil, v kakšnega paradnega konja v profesionalnem rangu se bo ta puška spremenila. Tehnična dovršenost, ki se med drugim kaže v izjemni uravnoteženosti tega orožja, težko skrije svojo superiornost, tudi če bi to želeli. S svojo ergonomijo in tehnološkimi inovacijami je F3 nedvomno prinesla novo kakovost intuitivnemu streljanju. Navdihujoč je že sprožilec, kot bi bral misli strelca, pade točno takrat, ko mora. Z izjemnim odzivnim časom in kratim hodom se ob sili 1400 gramov sproži brez truda, natančno in eksaktno, kot bi počilo steklo. Kot bi jo sprožil s samo mislijo, F3 strelcu omogoča, da izkoristi ves potencial. Za optimalno proženje lahko vsakdo prilagodi položaj sprožilca svojim rokam in dolžini prstov. Vgrajeni »inercijski blok sistem« (IBS) preprečuje podvojene strele in združuje zanesljivost in varnost s prvovrstnimi lastnostmi sprožilca.
Puška, ki je kot del telesa
Uravnoteženost F3 skrbi za odlično uskladitev tega, kar strelec vidi, misli in počne s svojimi rokami, s tem, kje se nahajajo in kako se gibljejo puškine cevi. F3 dosega to izjemno usklajenost na dva načina: z uravnoteženjem orožja, ki je nastavljivo za vsakega strelca posebej, in z nizkim težiščem. Blaserjev sistem uravnoteženja omogoča fino nastavljanje idealne porazdelitve teže z nastavljivimi utežmi na kopitu in dodajanjem 170 gramskih uteži ob ceveh. Očem prikrite inovacije se skrivajo tudi v zgradbi cevi, skrbijo za usklajeno hitrost, idealen vzorec šiber in zmanjšan odsun orožja.
F3 odlikuje odlično domišljena konstrukcija z visokokakovostnimi materiali. Izjemne fizikalne lastnosti so dosegli z uporabo sodobnih računalniško nadzorovanih postopkov toplotne obdelave materiala. Te puške so certificirane tudi za uporabo jeklenih šiber, strelci pa lahko izbirajo iz bogatega proizvodnega programa, razdeljenega na dve nosilni skupini: F3 Competition in F3 SuperTrap.

Foto: Blaser
Kombinacija vrhunske tehnologije z vrhunskim klasičnim dizajnom – F3 Competition Baronesse.

Optimizirana izvedba v obliki F16
Da bi lahko ponudili izjemno šibrenico s prvovrstnimi lastnostmi izven profesionalnega ranga (nabor F3 se namreč začne pri okoli 6000 evrih), so leta 2016 na tržišče poslali model F16. Ta predstavlja zadnji rezultat nemškega inženiringa in izkušenj na tem področju. Puška ima najnižji profil v svojem razredu in izjemno nizko težišče. Oboje je razlog izjemnemu uravnoteženju orožja, zato je mnogim strelcem na glinaste golobe in številnim lovcem praktično popoln partner. Zasluga gre mnogim dejavnikom, med katerimi je vsekakor inovativno zasnovana cev. Ob minimalni deformaciji izstrelkov omogoča šibenemu oblaku nemoten prehod v cilindrični del cevi brez nevarnega povečanja tlaka, kar pripelje do optimalno razporejenega raztrosa šiber. Na tej povezavi si poglejte, kako je to videti v praksi.

Foto: Blaser
Odlično uravnotežena F16 ima ima najnižji profil v svojem razredu in izjemno nizko težišče.

Različice namenjene lovu …
Lovu je namenjena serija F16 Game, ki ima cevi dolžine bodisi 71 bodisi 76 cm.  Sprožilec ima težo proženja 1.650 gramov, drsnik, s katerim lahko izbiramo cev za strel, je priročno nameščen pred sprožilcem. Izvedbi F16 Game Heritage in F16 Game Grand Luxe nudita več prestiža; obe sta bogato gravirani, les za kopito je iz višjih cenovnih kategorij. Različica z imenom F16 Game Intuition pa je ustvarjena za lovke. S skrajšanim kopitom dolžine 35 cm je prilagojena ženski postavi. Ožji, ženski dlani namenjen, je tudi pištolski ročaj, mehkejša blazinica pa poskrbi za nežnejši odsun v ramenu.

… in serija namenjena strelišču
Pri F16 velja omeniti seveda še serijo Sporting, ki je ustvarjena z mislijo na glinaste golobe in zato mnogim trap strelcem zelo dobro poznana. Ta ima ima nastavljiv sprožilec, prilagodljiv krajšim ali daljšim dlanem oziroma prstom. Puške te serije imajo možnost balansiranja teže na obeh koncih: v kopitu in pri na ceveh, kar pomeni, da si lahko vsak strelec puško uravnoteži po individualni želji. Kako preprosto gre to, se lahko prepričajte ob tem videu. Tudi serija Sporting ima izvedbo Intuition, namenjeno strelkam, ter prestižnejši različici z lesenimi kopiti iz višjih kategorij in bogatimi gravurami. Če ste ljubitelj slednjih, vam podarjamo še en navdih; zagotovo se vam bo milo storilo ob ogledu teh Blaserjevih umetnin.


Vse, kar potrebuje lovec
Blaser je nedvomno eden vodilnih svetovnih proizvajalcev v industriji lova. Skupina Blaser zajema blagovne znamke Blaser, Mauser, JP Sauer & Sohn, Rigby, Liemke in Minox. Že pred časom so si zadali, da ustvarijo sami vso vrhunsko opremo, ki jo potrebuje lovec, zato lahko poleg njihovega vrhunskega orožja dobite tudi Blaserjevo vrhunsko montažo, optiko, opremo in strelivo. Imajo svojo lovsko šolo, svoje lovišče v Afriki, svojo izvedbo Land Rover Defenderja in še bi lahko naštevali. Predvsem pa svoj lasten stil in globalno prepoznan trden ugled.


O avtorju:
Dušan Waldhütter iz WOW Stories je naš sodelavec, dolgoletni novinar in urednik, pa tudi lovec, športni strelec in inštruktor športnega strelstva, registriran pri Olimpijskem komiteju RS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja